Οικονομία - Τοπικά Προιόντα

eyhnoxwri22Η οικονομική ζωή του χωριού στηρίζεται επί το πλείστον στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.το Ευηνοχώρι μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος διότι έχει πηγή πλούτου και ευημερίας τον εύφορο κάμπο και τις εκβολές του Ευήνου.

 

 

bambakiΤα παλαιοτέρα χρόνια ο Μποχωρίτικος  κάμπος έχει σπουδαιότατο ρόλο στην οικονομική ευημερία της ευρύτερης περιοχής από την περίοδο της αρχαιότητας (ο εύφορος κάμπος της Καλυδώνας ), όπου η πρώτη καλλιέργεια αμπελιού στην Αιτωλία έγινε στην Καλυδώνα.  Στην Ρωμαϊκή περίοδο υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες γης με πλούσια προϊόντα και τα ονομαστά ρωμαϊκά ιχθυοτροφεία της τότε εποχής.

Το 1668 γίνεται αναφορά για το κάμπο του Μποχωριού, από τον Τούρκο περιηγητή ΕΒΛΙΑ  ΤΣΕΛΕΜΠΗ όπου παράγαγε το καλύτερο μετάξι, ανωτέρας ποιότητας κρασί και σταφίδες, ελιές και εξαιρετικής  ποιότητας αυγοτάραχου όπου όλα γινόταν εξαγωγή στην Γαλλία και μετέπειτα στην οικονομική ανάπτυξη του Μεσολογγίου όπου για μεγάλο χρονικό  διάστημα (1829-1912) όλοι οι φόροι από τα προϊόντα του πήγαιναν στο Μεσολόγγι.

tryfiliΟι εκβολές του Ευήνου σε συνάρτηση με την θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και με την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, αναπτύσσουν στην περιοχή μας, πλούσιους ψαρότοπους.

Επίσης στις προσχώσεις του πόταμου δημιουργούνται ελώδεις περιοχές με υδροχαρές χορτάρι που είναι κατάλληλο για την  κτηνοτροφία.

 

periboliΣήμερα  οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, με διάφορες καλλιέργειες,  Βαμβάκι, Καλαμπόκι , Τριφύλλι, Ελιές, Περιβόλια και αρκετοί μάλιστα έχουν  ενταχθεί  σε  προγράμματα  για παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων.

Η υγρασία και το εύφορο έδαφος, από προσχώσεις του ποταμού δίνουν την δυνατότητα σε κάθε καλλιέργεια, να αποδίδει καρπούς στην καλύτερη ποιότητα.

 

stanhΕπίσης ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι κτηνοτρόφοι, έμποροι και επαγγελματίες.

Ένα άλλος οικονομικός παράγοντας για το Ευηνοχώρι ήταν  η μεγάλη εμποροπανήγυρη και Ζωοπανήγυρη (το παζάρι του  Σταυρού). και αποτελούσε  σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή μας.

Το  παζάρι του  Σταυρού αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός με συμμετοχή εμπόρων από όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο.