Κρυονέρι - Παραλίες

kryoneriΤο γειτονικό Κρυονέρι είναι ένας οικισμός του χωριού Γαλατάς του Δήμου Χάλκειας  και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους  Βαράσοβας σε απόσταση 5 χιλιόμετρα στο ύψος της γέφυρας του Ευήνου ποταμού - Κόμβος Γαλατάς - Κρυονέρι. Είναι 15 χιλιόμετρα από την πόλη και πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας  το Μεσολόγγι , και 20 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου.

 

 

kryoneri7

Είναι μια τουριστική και παραθεριστική περιοχή τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες , που έρχονται  πλήθος τουριστών , και απολαμβάνουν την όμορφη και καθαρή θάλασσα σε μια παραλία 3 περίπου χλμ. , έχει καθαρή θάλασσα με αμμουδιά και λιμάνι για τα κότερα .  Πηγές που πηγάζουν από τη Βαράσοβα και ρέουν στην θάλασσα  , αλλά και τις όμορφες  ταβέρνες  του Φούντα (Μιμόζα) , του Μπράτσου του Παγανιά (Captain) , του Τσιμιτσέλη  κ.α  , που προσφέρουν υπέροχα φαγητά και φρέσκα ψάρια , Επίσης η νέοι προτιμούν τα υπέροχα μπαράκια MIO CUORE και ΑΡΓΩ που υπόσχονται φανταστικές νύχτες , καθώς  για τους άλλους  μήνες  είναι το σημείο συνάντησης των κυριοτέρων ορειβατικών και αναρριχητικών συλλόγων όλης της Ελλάδας  με 60 περίπου διαδρομές.

KRYONERI4Υπάρχουν  για ενοικίαση ξενοδοχεία και πολλά επιπλωμένα δωμάτια που είναι πλήρως εξοπλισμένα ,ορισμένα είναι   Μούρκος  Hotel , Glyka  Apartments  , Κιρκινέζος Hotel  κ.α  , επίσης όσοι θέλουν να κατασκηνώσουν , μπορούν να το απολαύσουν ελεύθερα δίπλα στη θάλασσα , η παραλία είναι κατάλληλη και για τα μικρά παιδιά με ρηχά νερά , διαθέτει ομπρέλες ,ντουζιέρες , και αποδυτήρια κατά μήκος τις παραλίας.

 

 

 KRYONERI3Το Κρυονέρι πήρε το όνομά του  από  τις άφθονες φυσικές πηγές της περιοχής που πηγάζουν από  τα βράχια της  Βαράσοβας , όπως η πηγή της Γλύφας με τα πιο κρύα νερά που υπάρχουν.

Το 1835 το Κρυονέρι υπαγόταν ως οικισμός στον Δήμο Καλυδώνας , μετέπειτα ως οικισμός του Δήμου Μεσολογγίου  το 1841 , και με την εφαρμογή του Νομοσχεδίου «Καποδίστριας»  το 2000 ανήκει στον Δήμο Χάλκειας.

 
 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

foftreno1103

Από  το λιμάνι του Κρυονερίου ο Μελέαγρος , βασιλιάς της Καλυδώνας , απέπλευσε για την Αργοναυτική εκστρατεία , από  το Κρυονέρι ξεκίνησε και ο στόλος των Καλυδωνίων για να λάβει μέρος στον Τρωικό πόλεμο , όπως και την εποχή του χαλκού  η Καλυδώνα το είχε για  λιμάνι της.

Μυκηναϊκοί τάφοι και αρχαιολογικές σκαπάνες που έγιναν  πιστοποιούν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή του Κρυονερίου  , επίσης τελευταία βρέθηκαν και θεμέλια και μωσαϊκά βυζαντινών χρόνων.