Σαν σήμερα (5-1-1824)

του Κώστα Σακαρέλου

Σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1824, ο Λόρδος Βύρων αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι μαζί με τη συνοδεία του, προερχόμενος από την Κεφαλλονιά. Στην παραλία τον περίμεναν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Κωνσταντίνος Μεταξάς, ο Μητροπολίτης Πορφύριος ο Επίσκοπος Ιωσήφ, οι οπλαρχηγοί και πλήθος κόσμου. Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Στον δρόμο προς το σπίτι του Πέτρου Καψάλη, όπου φιλοξενήθηκε, ήταν παραταγμένοι αγωνιστές, ενώ τα πυροβόλα έριχναν χαιρετιστήριες βολές. Ακολούθως, o Byron, σε ειδική τελετή επάνω στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, φορώντας φουστανέλα, ορκίστηκε πίστη στην Ελλάδα και στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων. (*)

(*) Βάση των πληροφοριών αποτελεί το βιβλίο του Νικολάου Κολόμβα, με τίτλο: «Μεσολόγγι (1821 – 1829) οι αθάνατοι πρόμαχοι», Εκδοτική Άλφα Ε.Π.Ε. – Σειρά “Μεσολόγγι”, Αθήνα 1998

Related Articles

Στο Χωριό μου

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με αγάπη και σκοπός της είναι η προβολή του χωριού μας και στο internet. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι συμβάλουμε στη προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας του χωριού.Ένας χώρος προβολής και ενημέρωσης, αλλά και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο.

Φόρμα επικοινωνίας

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes