Χριστουγεννιάτικο γεύμα από τον Μποχωρίτη σεφ

papagianis 2015 00Ο Γιώργος Παπαγιάννης μεγαλωμένος στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου όπως περήφανα τονίζει, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αρχίζοντας ένα ταξίδι έμπνευσης, δημιουργίας και γνώσης που δεν σταματά ποτέ.

 

Με αφορμή τις γιορτές λοιπόν, ο Γιώργος Παπαγιάννης μας στέλνει τις συμβουλές του για ένα όμορφο και γιορταστικό χριστουγεννιάτικο γεύμα.

 Χοιρινό με δαμάσκηνα

1500 γρ χοιρινό χωρίς κόκαλα περασμένο σε δίχτυ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 δάφνη

1 κουτάλι ξερό θυμάρι

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι

30-35 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια

1 φλιτζάνι του καφέ (μικρό) τσίπουρο

Σάλτσα:

2 φλιτζάνια σάλτσα από το κρέας

1 κουταλιά cornflour

Χυμό ενός λεμονιού.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο, ροδίζουμε το κρέας απ όλες τις πλευρές. Δεν το γυρίζουμε βιαστικά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και την δάφνη και τα σοτάρουμε . σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε νερό και σκεπάζουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για 40-45 λεπτά.

Έπειτα βάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σουρώνουμε τη σάλτσα και την κρατάμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφαιρούμε το δίχτυ από το κρέας και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ με το τσίπουρο και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Τα βράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το cornflourδιαλυμένο στο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να πηγή η σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας στη φαρδιά κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει 2 βράσεις.  Το σερβίρουμε με προσοχή. Συνοδεύεται με ρύζι η καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

Δίπλες

4 φλιτ. Αλεύρι

10 γ bakingpowder

½ κουτ. Του γλυκού αλάτι

2 αβγά + 4 κρόκοι

2 κουτ σούπας χυμό πορτοκάλι

4 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη

1 κουτ σούπας λάδι

Ξύσμα ενός λεμονιού

Σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι νερό

Κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε τα ξηρή υλικά εκτός της ζάχαρης και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αβγά, τους κρόκους το χυμό τη ζάχαρη το λάδι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα το μείγμα των ξηρών υλικών και ζυμώνουμε μέχρι να στρατέψει. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα και κόβουμε σε μικρά τετράγωνα η λεπτές λωρίδες. Τηγανίζουμε με λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν ξανθές. Σουρώνουμε με κουτάλα και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και αφαιρούμε τον αφρό. Βουτάμε τις δίπλες και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με καρύδι και κανέλα.

papagianis 2015 01 papagianis 2015 02 papagianis 2015 03 papagianis 2015 04

Αναζήτηση