Παραδοσιακές συνταγές για το Πάσχα από τον Μποχωρίτη σεφ Γιώργο Παπαγιάννη.
1. Μαγειρίτσα
Υλικά για παραδοσιακή μαγειρίτσα
1 συκωταριά αρνίσια η κατσικίσια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 μαρούλια ανάλογα το μέγεθος
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
2 λεμόνια
2 αυγά
Λίγο λευκό κρασί
Λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ όλα τα υλικά μας και ιδιαίτερα τη συκωταριά. Βάζουμε όλα τα πράσινα σε ένα μπωλ, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Κόβουμε την συκωταριά σε κομματάκια και την τσιγαρίζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό και την αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.
Πετάμε το νερό και κρατάμε την συκωταριά στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε την συκωταριά και σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Στην συνέχεια προσθέτουμε νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε όλα τα πράσινα την δάφνη και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει το φαγητό μας. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε ακόμα 15 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω.
Για το αυγολέμονο
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια λίγο ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από το φαγητό μας . προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό μας και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε από την φωτιά.
2 Τσουρέκι
Υλικά για το τσουρέκι
135 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
21 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
100 γρ. χλιαρό νερό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 γρ. μαστίχα
7 γρ. μαχλέπι
1 αυγό και 1 κ.σ. νερό για το γλασάρισμα
Φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
150 γρ. ζάχαρι
150 γρ. νερό
Εκτέλεση
Διαβάστε επίσης