Αφιέρωμα στις Ρωμαικές Θέρμες (Αγίου Θωμά) - Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Ευηνοχωρίου

Αφιέρωμα στις Ρωμαικές Θέρμες

1IMG_0113Στις 6,7,8 και 9 Οκτωβρίου 2011, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μα γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με την φύση.

Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2011 έχει τίτλο “Φωνές νερού μυριάδες ” (δείτε και προηγούμενο άρθρο μας πατώντας ΕΔΩ) τίτλος εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

“Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου”.

Οι Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου εντάσσονται στην περιοχή της αρχαίας Αλίκυρνας και η ύπαρξή τους ήταν γνωστή από το 19ο αιώνα, εφόσον αναφέρονται από περιηγητές της εποχής.

Πρόκειται για μεγάλο δημόσιο συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, οι οποίες κτίστηκαν πιθανώς το 2ο αιώνα μ.Χ και καταστράφηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό του 551 μ.Χ .

1IMG_0088Η κάτοψή του έχει σχήμα ( Τ ) και αποτελείται από τρείς σαφώς ευδιάκριτους χώρους , μία μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή (natatio) στο ανατολικό τμήμα του για το ψυχρό λουτρό (frigidarium), έναν κεντρικό χώρο με λουτήρες για το χλιαρό λουτρό (Tepidarium) και τέλος στο δυτικό μέρος μια σειρά από μικρούς χώρους διαμορφωμένους σε ατομικές μπανιέρες (alvei) για το θερμό λουτρό (caldarium). 

Κάτω από αυτήν την πτέρυγα σώζονται τα υπόκαυστα και έξω από αυτά τα praefurnia. 

Η είσοδος του κτηρίου βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του κτιρίου.

Τα δάπεδα των χώρων του κρύου και του χλιαρού λουτρού είναι από μαρμάρινες πλάκες.

Οι τοίχοι των μνημείων σώζονται σε μέγιστο ύψος 7 μ. και είναι κτισμένοι με επάλληλες σειρές οπτόπλινθων (opus testaceum) και οι στέγες σε όλους τους χώρους ήταν θολωτές.

Για τις ανάγκες του κτιρίου είχαν κατασκευασθεί δύο μεγάλες δεξαμενές νερού, η μια μεγάλη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του μνημείου και η δεύτερη στο βορειοανατολικό του.

Προς Β του κτηρίου, απ΄ όπου και η είσοδός του, διέρχονταν αρχαίος δρόμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται από ένα ρωμαϊκό μιλλιαρίο (οδοδείκτης) των χρόνων του Αυτοκράτορα Τραϊανού (114-115μ.Χ) που βρέθηκε στον χώρο.

Οι χώροι του λουτρού.

Οι χώροι που διέθετε ένα οργανωμένο λουτρό ήταν : αποδυτήριο (apodyterium), αλειπτήριο, δωμάτια ψυχρού (frigidarium), θερμού (caldarium) και χλιαρού ύδατος (tepidarium), θερμού αέρος για την εφίδρωση (sudatorium), αποχωρητήρια και διαμερίσματα υπηρεσίας.

Αργότερα στα μεγάλα ρωμαϊκά λουτρικά συγκροτήματα προστέθηκαν παλαίστρες, αμφιθέατρα, αρένες, αίθουσες διαλέξεων, βιβλιοθήκες και μουσεία.  

(για την ονομασία των χώρων καθιερώθηκαν οι λατινικοί όροι λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των θερμών στην Ρωμαϊκή περίοδο). 

Επίσκεψη Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Ευηνοχωρίου

1IMG_0128Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (6 – 9) Οκτωβρίου Φωνές Νερού Μυριάδες - Περιβάλλον και Πολιτισμός η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Ευηνοχωρίου με τους δασκάλους τους Φουντζήλα Βασιλική και Τριώτη Περικλή επισκέφτηκαν τις ρωμαϊκές θέρμες στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου.

Εκεί ενημερώθηκαν για την ανασκαφική δραστηριότητα και προσπάθεια ετών που έγινε για τις ρωμαϊκές θέρμες, για τον τρόπο που λειτουργούσαν, από ποια τμήματα αποτελούταν και την εν γένει χρησιμότητά τους από την αρχαιολόγο κ. Μακραδήμα Λίνα υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΛΣΤ΄Ε.Κ.Π.Α που εδρεύει στο Μεσολόγγι.

Στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σε όλη την διάρκεια της ενημέρωσης σημαντική και η βοήθεια των φυλάκων και συγχωριανών μας Παρασκευής Μάνθου και Αθανασίου Μαστραπά τους οποίους και ευχαριστούμε για την συνεργασία.

1IMG_0068 1IMG_0073 1IMG_0080 1IMG_0085 1IMG_0077 1IMG_0075 1IMG_0076 1IMG_0084 1IMG_0078 1IMG_0079 1IMG_0083 1IMG_0121 1IMG_0087 1IMG_0099 1IMG_0105 1IMG_0108 1IMG_0112 1IMG_0118 1IMG_0125 1IMG_0128 1IMG_0130 1IMG_0131 1IMG_0132 1IMG_0133

Αναζήτηση