elenfrdeitrues

  Πληθυσμιακή Εξέλιξη Ευηνοχωρίου

  Μαρτυρίες για την πληθυσμιακή εξέλιξη του Ευηνοχωρίου έχουμε από το 1668.

  Οι απογραφές πληθυσμού στο Ευηνοχώρι προέρχονται από δυο πηγές.

  1. Από ιστορικούς και περιηγητές όπου πέρασαν από το χωριό μας

  2. Από τις επίσημες απογραφές πληθυσμού του Ελληνικού Κράτους από το 1835 μέχρι σήμερα.

  Η πρώτη δημογραφική μαρτυρία πληθυσμού στο  Ευηνοχώρι  προέρχεται από το Οδοιπορικό (Σεγιαχάτναμε) του Τούρκου περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή (Evliya Çelebi) το 1668.

  Το χωρίο μας είναι  Kασάμπας (δηλαδή κωμόπολη- κεφαλοχώρι) και τα κτήματα του χωριού μας ήταν  Χάς (πλούσιος κάμπος με τα  πολλά κέρδη από τα προϊόντα του) και  ήταν υπό την διαχείριση του  μεγάλου βεζίρη.

  Τα δεύτερα δημογραφικά στοιχεία μας δίνονται στο Οδοιπορικό του Γάλλου ιατρού, περιηγητή, διπλωμάτη, ιστορικού συγγραφέα, ακαδημαϊκού και σπουδαίου φιλέλληνα Φραγκίσκο Πουκεβίλ (F. Poukeville) το 1808.

  Ο Πουκεβίλ και αυτός επιβεβαιώνει  ότι ήταν σημαντικός οικονομικός παράγοντας της εποχής εκείνης , όπου στην κοιλάδα του παράγονται 8.000 κιλά σιτάρι, 20.000 κιλά καλαμπόκι, 88.000 κιλά  ρύζι και 15.000 κιλά κριθάρι με ετήσια έσοδα 303.000 γρόσια.

  Το Ευηνοχώρι μετά από  την απελευθέρωση της Ελλάδος το συναντούμε σε όλες τις απογραφές του Ελληνικού Κράτους από το 1835 έως το 2001 και πάντα είναι ένας πλησιόχωρος  οικισμός.

  Από το 1835 έως το 1912 το Ευηνοχώρι ανήκει  στον Δήμο Μεσολογγίου και έχει στην δικαιοδοσία του και μικρότερους οικισμούς.

  Το 1912 έχουμε την απόσπαση του Ευηνοχωρίου από τον Δήμο Μεσολογγίου  όπου δημιουργεί  αυτόνομη κοινότητα  και στην δικαιοδοσία του έχει και  τους οικισμούς, Άγιο Γεώργιο, Κουτσοχέρι, Γύρου και Παλήοστανον.   (Εφημ. Κυβερ. 31 Αυγουστου 1912).

  Τα δεδομένα που έχουμε από τις απογραφές είναι ότι  από το 1835 έως το 1951 είναι η  συνεχή αύξηση του πληθυσμού στο χωριό μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην απογραφή του 1879 βλέπουμε σχεδόν να διπλασιάζεται το χωριό σε σχέση με την απογραφή του 1844.

  Ο λόγος που έχουμε συνεχή αύξηση πληθυσμού στο Ευηνοχώρι ήταν ότι το  1870 αρχίζει η διανομή γης στους Έλληνες και στο Ευηνοχώρι όπου υπάρχει ο πλούσιος κάμπος, σιγά σιγά έχουμε  εγκατάσταση οικογενειών, από τα ορεινά της Ευρυτανίας, Ναυπακτίας διότι είχαν δεσμούς με το Ευηνοχώρι πριν από την επανάσταση με το γνωστό μας χειμαδιό και ο κάμπος τους πρόσφερε μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες ζωής από εκείνες των ορεινών  χωριών τους. Οι δεσμοί που είχαν με τα χωριά καταγωγής τους, με την πάροδο του χρόνου  έφεραν και άλλους συγγενείς τους, όπου και αυτοί με την σειρά τους ριζώνουν το νέο τους  σπίτι στο Ευηνοχώρι.

  Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι οι απογραφές πριν από το 1961 λόγω της υψηλής παιδικής θνησιμότητας της εποχής, κατέγραφαν μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους και έτσι  τα παιδιά μέχρι εφτά χρονών δεν αναφέρονται σαν κάτοικοι.

  Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο ότι στο χωριό μας στις απογραφές από το 1951 έως το 2001 έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό.

   

  Πατήστε να διαβάσεται την απογραφή..                                                 Νίκος Δ. Γιαννής

   

  apografhfoto

                                                                            

                                                                                                                               

   

   

   


   

   

   


  Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

  Καθημερινά Νέα

  Μούρκος apartments Κρυονέρι

  Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    Μια απο τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι αυτή της Παναγίας της...
  Thumbnail VIDEO - 15η Γιορτή  Μποχωρίτικης Πίτας -  Λαογραφικός σύλλογος Ευηνοχωρίου "Άγιος Ιωάννης" - 2022.
  15η γιορτή Μποχωρίτικης πίτας - 2022
  Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022
  Για 15η χρονιά η γιορτή Μποχωρίτικης Πίτας έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία, με την...
  VIDEO - 11ος  ποδηλατικός γύρος Ευηνοχωρίου - 2022.
  Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε ο 11ος ποδηλατικός γύρος Ευηνοχωρίου στον...
  Από την Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Δήμου Ιεράς...
  Με επιτυχία και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την παράσταση “ΤΟ ΤΑΒΛΙ” στο...
  Ενημέρωση για την γέφυρα Ευήνου
  Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022
  Φίλες και φίλοι, καλησπέρα. Την περασμένη Παρασκευή, ήτοι στις 22 Ιουλίου 2022,...

  Αθλητικές Διαδρομές & Πρόσωπα