Περιθώρι εορτή της Αγίας Βαρβάρας 2017

agia barbara 2017 15Το Περιθώρι γιόρτασε την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα παρουσία εκατοντάδων πιστών, με εσπερινό και αρτοκλασία την παραμονή αλλά και με πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα παρουσία ιερέων και ιεροψαλτών από τα γειτονικά χωριά.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και η χάρη της Αγίας Βαρβάρας να μας συνοδεύει…

 

 

 

agia barbara 2017 00agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00 agia barbara 2017 00

 


 

Περιθώρι – κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2012

 

1DSC01845Σε μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα ο εκπολιτιστικός σύλλογος Περιθωρίου συνδύασε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με συνεστίαση και χορό.

Η ανταπόκριση των μελών και φίλων του συλλόγου ήταν πολύ μεγάλη και η βραδιά επιτυχημένη αφού έμειναν όλοι ικανοποιημένοι από το πλούσιο φαγητό, την διασκέδαση και τον χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα μοναδικό περιβάλλον στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος “Ελαιώνας” ιδιοκτησίας Βασιλείου Ζέλιου.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Διοικητικού Συλλόγου απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευάγγελος Μαργαρίτης που ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους αλλά και την γενικότερη συμπαράστασή τους προς τον σύλλογο.

Το τυχερό φλουρί της βασιλόπιττας κέρδισε ο κ. Γεώργιος Τσεκούρας και συνοδεύτηκε από μια δωροεπιταγή αξίας 70 ευρώ.

Η ιστοσελίδα μας evinochori-kalidona.gr εύχεται υγεία και μια δημιουργική χρονιά στα μέλη του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου Περιθωρίου…

1DSC01874 1DSC01878 1DSC01992 1DSC01995

  


 

Ναοί και εξωκκλήσια των χωριών μας – Αφιέρωμα

Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς στην περιοχής μας αποτελούν οι Ναοί τα εξωκκλήσια και τα μοναστήρια, διαχρονικοί τόποι λατρείας των συνανθρώπων μας.

Η ιστοσελίδα μας evinochori-kalidona.gr παρουσιάζει σήμερα ένα αφιέρωμα στους ιερούς αυτούς χώρους της περιοχής μας (Ευηνοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Ξηρέικα, Κουδούνι (Καρίτσα, Κλήμα), Γαλατάς και Περιθώρι).

Για να δείτε το αφιέρωμα πατήστε ΕΔΩ.


Πανηγύρι στο Περιθώρι 29/07/2011

 

1peri8wriΜια όμορφη βραδιά με παραδοσιακή δημοτική μουσική και τραγούδια πραγματοποίησε ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Περιθωρίου στο προαύλιο  χώρο της εκκλησίας του χωριού την 29 Ιουλίου 2011.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου, ο χώρος γέμισε ασφυκτικά, ο χορός και η διασκέδαση κράτησαν ως το πρωί.

 

 

1peri8wri1Τα παιδιά του συλλόγου ακούραστα χαρούμενα και εξυπηρετικά υποδέχονταν τον κόσμο, σέρβιραν και φρόντισαν κάθε λεπτομέρεια ώστε όλοι να ευχαριστηθούν την βραδιά και οι ευχαριστίες του κόσμου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθεια τους.

 

 


 

Ναι σε Γαλατά & Περιθώρι  από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου 30/3/2011

 

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου  Ι.Π. Μεσολογγίου και μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν και το αίτημα των Τοπικών Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου να ενσωματωθούν στον Δήμο Μεσολογγίου.

Τις Τοπικές Κοινότητες εκπροσώπησε στην συνεδρίαση ο κ. Πετούσης Ευθύμιος από το τριμελές συμβούλιο του Γαλατά, ενώ οι πρόεδροι Γαλατά κ. Μπαλωμένος Ελευθέριος και Περιθωρίου κ. Τσεκούρας Αναστάσιος έστειλαν επιστολές – χαιρετισμούς στο σώμα αφού δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν μιας και την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί από τον Δήμο Ναυπάκτου συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κατσούλης Παναγιώτης στον λόγο του τόνισε χαρακτηριστικά  ‘Σήμερα υπογράφεται η Τρίτη πράξη για την άρση της  αδικίας που συντελέστηκε και ήταν ενάντια στην λαϊκή βούληση των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου.

Ο συνδυασμός  “Αλλαγή Πορείας“ και εγώ προσωπικά είμαστε μαζί σας και προτείνω στο σώμα να ψηφίσει υπέρ του αιτήματός σας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και έτσι η απόφαση ήταν ομόφωνα θετική.

Ολοκληρώθηκαν με αυτή την απόφαση όλες οι ενέργειες  που απαιτούνται για να γίνει πράξει η διάταξη  του “Καλλικράτη” που προβλέπει αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς.

Απομένει η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι πλέον ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ όμως θα είναι εγκληματικό να απορριφθεί το αίτημα όταν μάλιστα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις  και να συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των Τοπικών Κοινωνιών του Γαλατά και του Περιθωρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις αποφάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου που θέλουν να ενσωματωθούν στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και την απόφαση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ότι αποδέχεται το αίτημά τους , υπάρχει επίσης ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ναυπάκτου στον οποίο ανήκουν σήμερα οι Κοινότητες αυτές που συναινεί στην απόσχιση τους από τον Δήμο Ναυπάκτου…


 

θετικές εξελίξεις στην απόσχιση απο τον Δήμο Ναυπακτίας.

 

Ναι στην απόσχιση Γαλατά και Περιθωρίου και στην επιστροφή τους  στο Μεσολόγγι, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας

 

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του (20/03/2011) ήταν και η συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτημάτων απόσχισης του Γαλατά και του Περιθωρίου από το Δήμο Ναυπακτίας και της ένταξής τους στον όμορο Δήμο Μεσολογγίου, που κατέθεσαν το τριμελές Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατά και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περιθωρίου με ξεχωριστές αιτήσεις τους.

Εισηγητής των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Χαλαζιάς Νικόλαος. Στην εισήγησή του πρότεινε στο Σώμα να πει το «ναι» στις αποσχίσεις, με το σκεπτικό ότι είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών και ως τέτοιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί.

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων είπαν και αυτοί «ναι» στις αποσχίσεις με το σκεπτικό ότι είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ότι το «ναι στις αποσχίσεις Γαλατά και Περιθωρίου» αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση των συνδυασμών τους.

Ο Δήμαρχος κ. Μπουλές στην τοποθέτησή του, είπε ότι η παράταξή του στηρίζει τα αιτήματα των αποσχίσεων Γαλατά και Περιθωρίου. Ακόμα δεσμεύτηκε πως, μέχρι να γίνουν πράξη, θα βρίσκεται στο πλευρό των  κατοίκων και θα θεωρεί τα δυο χωριά ως οργανικό κομμάτι του Δήμου, όπως και είναι.

Στην τοποθέτησή τους, τόσο ο Πρόεδρος του Γαλατά κ. Μπαλωμένος Ελευθέριος, όσο και ο Πρόεδρος του Περιθωρίου κ. Τσεκούρας, απευθυνόμενοι στο Σώμα, έκαναν αναφορά στην παράγραφο 5 του άρθρου 283 του «Καλλικρατικού» Νόμου 3852/2010, η οποία ορίζει τη διαδικασία απόσχισης. Στη συνέχεια, τόνισαν πως την ανάγκη λήψης των σχετικών αποφάσεων επιβάλλουν μια σειρά από σοβαροί λόγοι. Ως σημαντικότερους επικαλέστηκαν τους εξής:

1.      Αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου αντίστοιχα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γαλατά και του  Περιθωρίου απαιτούν την επιστροφή των Κοινοτήτων μας στο Δήμο Μεσολογγίου, όπου ανήκαμε πάντα διοικητικά και υπηρεσιακά και αποτελεί τη φυσική έδρα μας.

2.      Τα χωριά μας είναι πεδινά. Απέχουν 15 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι. Το οδικό δίκτυο είναι σε άριστη κατάσταση και η απόσταση καλύπτεται με αυτοκίνητο σε 10 λεπτά. Υπάρχει καθημερινή αστική συγκοινωνία σύνδεσης κάθε δύο (2) ώρες. Οι περισσότεροι συγχωριανοί μας πηγαίνουν μια και δυο φορές την ημέρα στην πρωτεύουσα για διάφορες δουλειές τους.

3.      Η απόσταση των χωριών μας από τη Ναύπακτο είναι 35 χιλιόμετρα. Ο χρόνος μετάβασης ανέρχεται σε 40 λεπτά, το οδικό δίκτυο είναι κακό και επικίνδυνο, αφού διατρέχει δυο ορεινούς όγκους. Η μετάβαση στην πόλη μπορεί να γίνει μόνο με Ι.Χ., αφού δεν υπάρχει αστική, ούτε απευθείας υπεραστική συγκοινωνία σύνδεσης.

4.      Ο Γαλατάς και το Περιθώρι αποτελούν εδαφική συνέχεια του Δήμου Μεσολογγίου και ως εκ τούτου οι κάτοικοι έχουν ίδιες ασχολίες, δραστηριότητες, ενδιαφέροντα και κοινά στοιχεία πολιτισμικής ταυτότητας.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας ενέκρινε την απόσχιση Γαλατά και Περιθωρίου και την ένταξή τους στον όμορο Δήμο Μεσολογγίου.

***Σημείωση.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συζητηθεί η πρόταση για αποδοχή από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου η ενσωμάτωση των δύο Τοπικών Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου.

Η απόφαση αναμένεται να είναι θετική και ομόφωνη, γιατί τόσο ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης όσο και οι επικεφαλείς των συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκφραστεί θετικά, οπότε οι αποφάσεις που θα παρθούν θα σταλούν στο Υπουργείο  Εσωτερικών και ελπίζουμε ότι ο Υπουργός θα πάρει απόφαση να διορθωθεί αυτή η αδικία.

Ο Γαλατάς και το Περιθώρι μαζί με τα όμορα χωριά της Παραευήνιας περιοχής έχουν κοινά χαρακτηριστικά, δεσμούς, συμφέροντα και πρέπει να εκπροσωπηθούν όλα μαζί στο φυσικό πόρο που δραστηριοποιούνται καθημερινά δηλαδή στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου…


ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

dsc029931Μεγάλη μέρα για το γειτονικό μας Περιθώρι το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 γιορτή της πολιούχου του χωριού Αγίας Βαρβάρας.

Με ιδιαίτερη φροντίδα τόσο από την εκκλησιαστική επιτροπή όσο και με την εθελοντική βοήθεια των χωριανών η εκκλησία στολίστηκε και φωταγωγήθηκε από της αρχές της εβδομάδος ενώ η πλακόστρωση της αυλής έκανε τον χώρο πανέμορφο.

 

dsc029921Εκατοντάδες οι πιστοί από το Περιθώρι τα γειτονικά χωριά μας, αλλά και περαστικοί αφού η εκκλησία βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό, άναψαν ένα κερί και προσευχήθηκαν στην στολισμένη εικόνα της ζητώντας την βοήθεια της.

Την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εκπροσώπησε ο Πατήρ Λαυρέντιος που μίλησε στους πιστούς για την Εορτάζουσα Αγία, ενώ παραβρέθηκαν οι ιερείς :

Πατήρ Γεώργιος  ( Γαλατάς )

Πατήρ Κων/νος   ( Ξηρέικα )

                                                    Πατήρ Γεώργιος  ( Κουτσοχέρι )

                                                        Πατήρ Κων/νος  ( Άνω Βασιλική ),

dsc029881και ο εφημέριος του χωριού Πατήρ Γρηγόριος.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, πρόσφεραν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους.

Χρόνια πολλά με υγεία και η αγία βαρβάρα να μας προστατεύει…

dsc029901  dsc029891   dsc029851dsc029941    dsc029961  dsc0299712  dsc029951  dsc029981

 


O ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

peri8wri2Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 και απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους.

Η έδρα μας είναι το Δημοτικό σχολείο Περιθωρίου και το Δ.Σ. αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος : Μαργαρίτης Ευάγγελος

Αντιπρόεδρος  : Ζέλιος Στέφανος

Γραμματέας : Κεφαλά Ανδρομάχη

Ταμίας : Κρέτσης Δημήτριος

Έφορος : Δασκαλοπούλου Σοφία

Επίσης διαθέτουμε γκρουπ στο facebook και προσωρινά την ιστοσελίδα www.aristot3lis.gr ώστε να ενημερώνονται τα μέλη που βρίσκονται μακριά.

Συγχαρητήρια στο σύλλογο Περιθωρίου εύχομαι καλή συνέχεια στις προσπάθειες που κάνει για την προβολή του χωριού...

 

   

Αναζήτηση