Ιστορικοί Χώροι/Μουσεία

Κήπος των Ηρώων

mesologgi all 2018 06

Ο Κήπος των Ηρώων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

 Ο Τύμβος των Πεσόντων

mesologgi all 2018 07

Τον Οκτώβριο του 1838, με την παρουσία του Όθωνα και της Αμαλίας, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των οστών των θανόντων και η επίσημη τοποθέτησή τους στον Τύμβο όπου είχαν φτιάξει. Παράλληλα ανακατασκευάστηκε το πέτρινο τείχος περιμετρικά του Ηρώων το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν και τα οστά του Μάρκου Μπότσαρη από το σημείο όπου είχε ενταφιασθεί πριν από την Δεύτερη Πολιορκία και τοποθετήθηκαν σε υπερυψωμένο μνημείο, ενώ στη συνέχεια επάνω στο τάφο τοποθετήθηκε το άγαλμα η Ελληνοπούλα ή κατ' άλλους η Παιδούλα. Το 1858, οι βασιλείς Όθων και Αμαλία, αφού βοήθησαν για την δεντροφύτευση και διαμόρφωση του χώρου, δώρισαν το κεραμικό λιοντάρι που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος του Τύμβου.

Από τον Απρίλιο του 1859 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το βράδυ του Λαζάρου και το πρωί των Βαΐων πένθιμη πομπή που ξεκινά από τον Άγιο Σπυρίδωνα και καταλήγει στο Μνημείο των Πεσόντων. Σήμερα στο Κήπο βρίσκονται 71 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων καθώς και πάρα πολύ σταυροί πεσόντων Μεσολογγιτών. Τα μνημεία του Κήπου αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο

Το παρόν υλικό προέρχεται από : " Οδηγός για τα Μνημεία του Κήπου των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου", Βυρωνική Εταιρία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Πινακοθήκη

mesologgi all 2018 14

Tο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διώροφο κτίριο, που κτίστηκε το 1932 επί δημαρχίας Χρήστου Ευαγγελάτου και αποτελούσε το παλαιό δημαρχείο.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη και εκεί εκτίθενται πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών και την ηρωική Έξοδο, προσωπογραφίες ελλήνων οπλαρχηγών και φιλελλήνων, γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια, παραδοσιακές ενδυμασίες, προτομές των Μεσολογγιτών πρωθυπουργών, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα, καθώς και εικόνες από τα δύο ταξίδια του φιλέλληνα ποιητή στην Ελλάδα. Εκτίθενται, επίσης, έγγραφα και αντικείμενα από την αδελφοποίηση της πόλης του Μεσολογγίου με την πόλη Γκέντλινγκ του λόρδου Βύρωνα.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκεται μια πλούσια συλλογή, αποτελούμενη από ελαιογραφίες, λιθογραφίες, υδατογραφίες, χαλκογραφίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στη συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνονται και έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας για την πόλη του Μεσολογγίου, όπως η «Έξοδος του Μεσολογγίου» και «Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι», αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, που φιλοτέχνησαν οι Άγγελος Κασόλας και Γιάννης Κασόλας αντίστοιχα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, με τίτλο «Η αυτοθυσία της μάνας», που απεικονίζει μία Μεσολογγίτισσα μητέρα, η οποία, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Τούρκους, αφού σκότωσε το παιδί της, δίπλα τον νεκρό άντρα της, ετοιμάζεται να στρέψει το μαχαίρι κατά πάνω της. Ο πίνακας αυτός δωρίθηκε από την Έλενα Ελευθ. Βενιζέλου στον Δήμο Μεσολογγίου. Θα βρείτε, επίσης, το αντίγραφο από το έργο του Ντελακρουά «Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου», εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου, που απεικονίζει την προσωποποίηση της ηρωικής Ελλάδας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται, επίσης, όπλα αγωνιστών του 1821, εκκλησιαστικά αντικείμενα από την ίδια περίοδο, όπως το δισκοπότηρο και ο σταυρός αγιασμού του μητροπολίτη Ιωσήφ Ρωγών, μία σειρά μεταβυζαντινών εικόνων και έγγραφα από την αδελφοποίηση του Μεσολογγίου με την πόλη Σέφλινσντορφ, γενέτειρα του εκδότη της πρώτης εφημερίδας στην απελευθερωμένη Ελλάδα (Ελληνικά Xρονικά), Γιόχαν Γιάκομπ Μάγερ.

   Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζουν επιβλητικά οι προτομές του Χαριλάου Τρικούπη και του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, δύο από τους πέντε Μεσολογγίτες πρωθυπουργούς.

 Πλατεία Μπότσαρη Μάρκου 1 Μεσολόγγι, Τ.Κ. 30200

Τηλ.: +30 26310 22134

Ώρες ειτουργίας: Δευ-Παρ, 09:00-13:30, 16:00-19:00

Βυρωνική Εταιρεία

mesologgi all 2018 13

Η Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της ζωής και του έργου του Λόρδου Βύρωνα. Αποσκοπεί, επίσης, στην ανάδειξη της ιδέας του Φιλελληνισμού και πολλών άλλων φιλελλήνων που θυσιάστηκαν, βοηθώντας στην ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Βυρωνική Εταιρεία στεγάζεται στο κτήριο, όπου έζησε ο σπουδαίος Ρομαντικός ποιητής, Λόρδος Βύρωνας και έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος, όπως διεθνή συνέδρια, διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνιες συλλογές από βιβλία, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό.

τηλ: +30 26310 23174

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://www.messolonghibyronsociety.gr/

Μουσείο Βάσως Κατράκη

Το καλοκαίρι του 2006, εγκαινιάστηκε στο Νησάκι του Αιτωλικού το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη", όπου εκτίθεται μόνιμα το σύνολο του έργου της χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

Το κτήριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Αιτωλικού και είναι το μοναδικό, αμιγώς χαρακτικής τέχνης, μουσείο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το έργο της πρωτοποριακής, για την εποχή της, Βάσως Κατράκη, η οποία κληροδότησε στην γενέτειρά περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στον μουσειακό χώρο, τέλος, φιλοξενούνται και έργα άλλων μεγάλων εικαστικών, ενώ έχει διαμορφωθεί καταλλήλως, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και ως Σχολή Χαρακτικής Τέχνης.

Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ

mesologgi all 2018 15

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", αποτελεί ενεργό κύτταρο πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας, προβάλλοντας τον πολιτισμό του τόπου.

 Στεγάζεται στο ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ηρωική Έξοδο, στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Φιλοξενεί στους χώρους του μια μόνιμη, μουσειακού χαρακτήρα, συλλογή, η οποία περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια, αρχαία αντικείμενα, σπάνια έγγραφα καθώς και χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Παράλληλα πραγματοποιεί πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες.

Πολιτιστική Βιβλιοθήκη

 Το 2014 εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά η λειτουργία της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ».

 Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο του 1868, επί της οδού Ράγκου, στο Μεσολόγγι και αποτελεί μία πολύτιμη εστία πολιτισμού, διαθέτοντας 2.000 βιβλία στα «σπλάχνα» της.

 Τα βιβλία που περιλαμβάνει είναι δύο προσανατολισμών. Εκεί μπορεί να βρει κανείς αφενός βιβλία που σχετίζονται με την ιστορία του Μεσολογγίου, αφετέρου βιβλία που αφορούν κάθε μορφή τέχνης: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική, Αγιογραφία, Φωτογραφία, Μουσική, Χορό, Θέατρο, Κινηματογράφο, Μουσεία, Πινακοθήκες, Καλλιτέχνες, Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση, Περιβάλλον, Αρχαιολογικούς χώρους, Λευκώματα Πόλεων, Τέχνης κ.λπ.

 Στον ίδιο χώρο θα βρει κανείς και τμήμα Πολιτιστικών Αρχείων, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σπάνιων εγγράφων, ενώ στο κτήριο θα λειτουργούν ακόμη και Εικαστικά Εργαστήρια, για όσους έχουν δίψα για καλλιτεχνική δημιουργία.

 Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.diexodos.com.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τετάρτη - Κυριακή 11 -13.00, 8 - 10 μμ
Είσοδος Ελεύθερη

Αθανασίου Ραζή-Κότσικα 23, Μεσολόγγι

+30 26310 51260 , 6976 643610 και 6944 789702

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

mesologgi all 2018 17

H Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1835, στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ιδρύθηκε αρχικά με σκοπό να φιλοξενήσει τις συλλογές των ιδρυτών της, ωστόσο σήμερα μπορεί κανείς να βρει εκεί έργα σπουδαίων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 19ου και 20ου αιώνα, αλλά και την ανοιχτή βιβλιοθήκη Τέχνης και Ιστορίας.

Η Πινακοθήκη διαφυλάσσει τον ελληνικό πολιτισμό και αναπτύσσει την πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια. Στην πολυετή πολιτιστική διαδρομή της, η Πινακοθήκη έχει διοργανώσει σημαντικές Εκθέσεις με έργα των συλλογών της σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία  με συναφή ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς.

Οικία Παλαμά

mesologgi all 2018 11

Στο πετρόχτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την οικία Τρικούπη, γεννήθηκε το 1722 ο γενάρχης των Παλαμάδων και διδάσκαλος του γένους μας Παναγιώτης Παλαμάς. Στο ίδιο σπίτι έζησε για αρκετά χρόνια και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στους χώρους του υπάρχουν εκθέματα από τη ζωή και το έργο του Μεσολογγίτη ποιητή, όπως έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και σκεύη.

Οικία οικογένειας Τρικούπη

mesologgi all 2018 16

Το Μουσείο Τρικούπη στεγάζεται σε ένα αρχοντικό κτίριο, όπου γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης. Στο ίδιο σπίτι έζησε και ο υιός του, Χαρίλαος, πολιτικός και πολλές φορές Πρωθυπουργός της χώρας μας. Το κτίριο χτίστηκε το 1840 από τους θείους του Χαρ. Τρικούπη, Απόστολο και Θεμιστοκλή και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Παλαμά.

Το σπίτι δωρίθηκε στον Δήμο Μεσολογγίου από τον απόγονο των Τρικούπηδων, πρώην βουλευτή Κ. Τρικούπη και λειτουργεί ως Μουσείο. Στις αίθουσές του εκτίθενται ενθυμήματα της οικογένειας Τρικούπη, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες.

 Οδός Τριαντάφυλλου Σπονδή Τηλ.: 26310 26283

Ωράριο Λειτουργίας: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τείχος - Πύλη

mesologgi all 2018 09

Το τείχος του Μεσολογγίου σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Μιχαήλ Κοκκίνη, μετά από εντολή του Μαυροκορδάτου και κατασκευάστηκε από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Η κατασκευή του άρχισε στις 7 Μαρτίου του 1823 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1824.

Το αρχικό τείχος ήταν πολύ μεγαλύτερο σε μήκος από το σημερινό, καλύπτοντας όλη τη βόρεια πλευρά της πόλης, που την συνέδεε με τη στεριά. Με την Έξοδο, το τείχος καταστράφηκε σχεδόν εξολοκλήρου, για να ξαναχτιστεί επί Όθωνος, το 1838 στη μνήμη των Εξοδιτών. Επιβλητική δεσπόζει και η σημερινή Πύλη, η οποία βρίσκεται στη ίδια ακριβώς θέση με την παλιά, ενώ ο βράχος με την επιγραφή «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου» που στέκει δίπλα της, θυμίζει σε κάθε επισκέπτη την ηρωική θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

ο Άγαλμα της Ελευθερίας

agalma eleutherias

Την είσοδο της πόλης, δίπλα από την Πύλη, κοσμεί το μεγαλοπρεπές Άγαλμα της Ελευθερίας.

Το άγαλμα, ύψους 5 μέτρων, είναι έργο του Κύπριου γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη και αποτελεί προσφορά του Δημήτρη και της Ελένης Τάσσιου, δύο Ελλήνων Ομογενών με καταγωγή από την Ευρυτανία, που διαμένουν στην Βόρεια Καρολίνα.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, που αναπαριστά την προσωποποιημένη Ελευθερία, πραγματοποιήθηκαν στις 12 Απριλίου του 2014 από τον τότε Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και τον Πρέσβη της Γαλλίας Jean Loup KUHN-DELFORGE.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο τέχνης που όχι μόνο αναβαθμίζει πολιτιστικά και αισθητικά την είσοδο της πόλης, αλλά υπενθυμίζει σε όλους μας τη σημασία του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας, για την προάσπιση του οποίου έδωσαν τη ζωή τους οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

mesologgi all 2018 12

Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της πόλης είναι το μηχανοστάσιο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ι.Π. Μεσολογγίου, γνωστό σήμερα ως «Τρικούπειο πολιτιστικό Κέντρο».

Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο οραματιστής, που αποφάσισε τη δημιουργία σιδηροδρόμου σε όλη τη χώρα το 1882. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 1888 αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της 44 χιλιομέτρων γραμμής Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Αγρινίου, με το πρώτο δρομολόγιο να πραγματοποιείται από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο, στις 15 Μαρτίου 1890, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά παραδίδεται προς χρήση και η προέκταση της γραμμής Μεσολογγίου – Κρυονερίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μεσολογγίου αποτέλεσε τον κεντρικότερο σταθμό του δικτύου της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Σ.Β.Δ.Ε.).

Σήμερα, το ανακαινισμένο πλέον μηχανοστάσιο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, συναυλίες και διαλέξεις, ενώ πολλές φορές φιλοξενεί στους χώρους του και εκθέσεις έργων τέχνης.

Λαογραφικό Μουσείο

laogr.moyseio

Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας είναι ένας χώρος παράδοσης και πολιτισμού, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά από την στήριξη χορηγών και εθελοντών προκειμένου να διασωθεί η παράδοση μας.

Αποτελεί ένα νέο σημείο ενδιαφέροντος για την πόλη μας, καθώς επίσης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Μία πληθώρα εκθεμάτων και σπάνιων  παλιών αντικειμένων ,περιμένουν τους επισκέπτες να θαυμάσουν την παράδοση μας και την καθημερινότητα των αγροτών ,των ψαράδων αλλά και άλλων κοινωνικών  και επαγγελματικών  τάξεων, που ζούσαν στο παλιό Μεσολόγγι. Εργαλεία για την καλλιέργεια  ,αλλά και του ψαρέματος, παρασκευής φαγητού αλλά και σερβιρίσματος, παλιές στολές, όπως η φορεσιά του Κίτσου Τσαβέλλα ,ρούχα, αργαλειός ,φωτογραφίες και έπιπλα ,παλιά ραδιόφωνα, γραφομηχανές, ραπτομηχανές και πολλά άλλα αντικείμενα συνθέτουν ένα σκηνικό που γυρίζει τον επισκέπτη δεκάδες χρόνια πίσω και τον ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

 Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα σπαθί  Εξοδίτη  που χρονολογείται πριν από το  1826,το κλαρίνο του μεγάλου Μεσολογγίτη Μαργέλη, το νταούλι του μεγάλου οργανοπαίκτη Σαλέα.

Εκτός αυτών υπάρχουν πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως  του Πρέκα και του Σόρογκα και των Μεσολογγιτών ζωγράφων, Μαντά, Άδας Μοσχανδρέου και πολλών άλλων.

 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ 12   ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝ.:6989766608

Αναζήτηση