Οι Οινιάδες
Οι Οινιάδες είναι αρχαία Ακαρνανική πόλη του 5ου π.Χ. αιώνα, 25 χλμ. δυτικά του Μεσολογγίου, κοντά στο χωριό Κατοχή και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.
Χτισμένη κοντά στις εκβολές του Αχελώου, ήταν παράλια πόλη και μία εκ των Εχινάδων νήσων. Η πόλη θεωρείται πως πήρε το όνομά της από τον Αιτωλό βασιλιά Οινέα, ενώ στον Μεσαίωνα ονομαζόταν και Τρικαρδόκαστρο. Έτσι αποκαλούνται σήμερα τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης.
Από τα σημαντικότερα ευρήματα της περιοχής είναι το αρχαίο τείχος, που σώζεται έως σήμερα και έχει 14 πύλες, καθώς και το θέατρο, που χωράει 3.000 θεατές και στο οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων.
Πλευρώνα
Η Πλευρώνα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλίας. Θα τη συναντήσει κανείς στους πρόποδες του Αράκυνθου, βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν τα ερείπια αυτά και Κάστρο της Κυρά-Ρήνης, όπως αποτυπώνεται από σχετικό λαϊκό θρύλο.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση πήρε το όνομά της από τον Πλευρώνα, γιο του γενάρχη της Αιτωλίας, Αιτωλού.
Στην ιστορία αναφέρεται ως Παλιά Πλευρώνα και Νέα Πλευρώνα. Η Παλιά Πλευρώνα καταστράφηκε ολοσχερώς την εποχή του Δημητραϊκού πολέμου 236 π.Χ. – 233 π.Χ. από το στρατό του βασιλιά Δημητρίου, που είναι γνωστός και σαν Δημήτριος ο Αιτωλός. Η Νέα Πλευρώνα χτίστηκε το 234 π.Χ. και ανέπτυξε σημαντικό πολιτισμό μέχρι το 30 π.Χ., που οι κάτοικοί της μεταφέρθηκαν από τους Ρωμαίους στη Νικόπολη της Πρέβεζας.
Από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Νέας Πλευρώνας μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τείχος της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι χτισμένο με λαξευμένους ογκόλιθους σε συνεχείς σειρές. Το τείχος αποτελείται από τριάντα πύργους και έξι πύλες.
Στα σωζόμενα ευρύματα της πόλης ξεχωριστή επίσης θέση κατέχει το θέατρο, που πρωτοτυπεί για τη σκηνή του, στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα τμήμα του τείχους, η πελώρια δεξαμενή νερού, η αγορά και το νεκροταφείο.
Μεταξύ Καλυδώνας και Πλευρώνας, στη θέση «Χίλια Σπίτια», σε απόσταση 1 χλμ. βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού του Αγίου Θωμά, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αλίκυρνας.
Ρωμαϊκές Θέρμες Αγίου Θωμά
Σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη του Μεσολογγίου και μόλις 60 μέτρων βορείως της διασταύρωσης της εθνικής οδού Αντιρρίου - Αγρινίου, βρίσκονται οι γνωστές, ήδη από τον 19 αι., ρωμαϊκές θέρμες Αγίου Θωμά. Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός στρατιωτικός και περιηγητής W. M. Leake προσδιορίζει τη θέση τους ως «ευρισκόμενη στο μέσον της απόστασης Μεσολογγίου – Καλυδώνας».
Εικάζεται πως οι θέρμες κτίστηκαν τον 2ο αι. μ.Χ. και καταστράφηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό του 551 μ.Χ., που έπληξε ολόκληρη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Αιτωλία, ενώ ο χώρος κατόπιν χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό νεκροταφείο. Οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα INTERREG II, περατώθηκαν το 2001.
Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών (λουτρών), οι τοίχοι του οποίου σώζονται σε μέγιστο ύψος 7μ. Έχει σχήμα Τ στην κάτοψη και αποτελείται από τρεις σαφώς ευδιάκριτους χώρους, μία μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή στο ανατολικό τμήμα του για το ψυχρό λουτρό, έναν κεντρικό χώρο με τέσσερις κτιστούς κυλινδρικούς λουτήρες για το χλιαρό λουτρό και τέλος μία σειρά από μικρούς χώρους διαφόρων σχημάτων στο δυτικό τμήμα του, διαμορφωμένους σε μπανιέρες για το θερμό λουτρό.
Αρχαία Καλυδώνα
Η αρχαία Καλυδώνα βρίσκεται στη θέση «Κούρταγα» πεντακόσια περίπου μέτρα από το Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Η πόλη ήταν χτισμένη κοντά στη δεξιά όχθη του Ευήνου ποταμού, στους πρόποδες του όρους Αράκυνθος.
Οφείλει το όνομά της, σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Καλυδών, γιο του Αιτωλού και της Προνόης, ενώ αναφέρεται από τον Όμηρο σαν μία από τις πέντε αιτωλικές πόλεις που συμμετείχαν στην πολιορκία της Τροίας.
Η Καλυδώνα ήταν χτισμένη πάνω σε δύο λόφους και περικλειόταν με τείχος περιμέτρου 4 χλμ. που είχε πύργους και δύο κύριες πύλες.
Σήμερα στον χώρο σώζονται ακόμα τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και του Διονύσου. Επιπλέον, μπορεί να αντικρίσει κανείς το αρχαίο θέατρο, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, το Ηρώο του και τον τάφο του Καλυδώνιου ήρωα Λέοντα.
Αρχαία Αλίκυρνα
Η Αλίκυρνα ήταν αρχαία αιτωλική πόλη και χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα. Τα ευρήματα είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η τεράστια έκταση της αρχαίας πόλης και το σχέδιο και η ρυμοτομία της.
Στη βορειότερη κορυφή του λόφου διατηρούνται τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, που περικλείει την ακρόπολη. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί επίσης τάφοι της γεωμετρικής και ελληνιστικής εποχής, τμήμα χαλικόστρωτου δαπέδου αρχαίας κατοικίας καθώς και τμήμα αρχαίου αγωγού αποχέτευσης. Στο χώρο ανακαλύφθηκε και ένας υπόγειος μακεδονικού τύπου τάφος, που αποτελείται από έναν προθάλαμο και δύο νεκρικούς θαλάμους.