Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου

 Νεο Διοικητικό Συμβούλιο 

ippikoslogΗ συναίνεση ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην γενική συνέλευση του Ιππικού Ομίλου του χωριού μας όπου με ομοφωνία εκλέχτηκε το νέο Δ. Σ. και το οποίο απαρτίζουν οι : 

Πρόεδρος :  Μπαλάσκας Χρ. Γεώργιος

Αντιπρόεδρος :  Πύργας Ι. Θεόδωρος

Γενικός Γραμματέας :  Συγγύνης Σπ. Γεώργιος

Ταμίας :  Γρίβας Μιχ. Ανδρέας

Μέλη : Τσακάλης Α. Νίκος

           Βασκαντήρας Κείμων

           Δασκαλής Αθανάσιος

Προτεραιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο η στήριξη των τοπικών εθίμων που διεξάγονται ιππικοί αγώνες (Εορτή Αγίου Γεωργίου & του Τιμίου Σταυρού) και η άρτια διοργάνωση των αγώνων της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει κάθε χρόνο  ο Όμιλος στην ιπποδρομιακή πίστα του Εήνου ποταμού.

Επίσης θα ζητηθεί η βοήθεια από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Τοπικό Συμβούλιο Ευηνοχωρίου, για να τοποθετηθεί πλέγμα προστασίας των θεατών και δεντροφύτευση στην ανατολική πλευρά που θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο την πίστα.

Ευχές στα μέλη του Δ.Σ. του ιππικού ομίλου για επιτυχημένους και ασφαλείς αγώνες.


  

ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

 

Ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου είναι  και αυτός ένας σύλλογος  του χωριού μας , δημιουργήθηκε το 1992 από μια παρέα ανθρώπων που είχαν αγάπη για το άλογο ,  με κύριο σκοπό την  διατήρηση του παλιού εθίμου των ιππικών αγώνων.

Το έθιμο αυτό  κρατά από την αρχαία Καλυδώνα , που ήταν γνωστή για τις ιπποδρομίες .

Ιπποδρομίες άρχισαν να διεξάγονται στο ξωκλήσι τ'  Αη Γιώργη που βρίσκεται ανάμεσα στο Ευηνοχώρι και στον Άγιο Γεώργιο . Όταν ήταν η γιορτή του Αη- Γιωργή πήγαιναν στο ξωκλήσι, και μετά την θεία λειτουργία έτρεχαν με τα ντόπια άλογα , με μόνο σκοπό ένα στεφάνι πλεγμένο από λουλούδια το οποίο το φορούσαν στον λαιμό του νικητή αλόγου.

Με τον καιρό τα ντόπια άλογα καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα , πολλοί Μποχωρίτες αλλά και απ' τα γύρω χωριά , φρόντισαν να προμηθευτούν καθαρόαιμα άλογα που έχουν τρέξει  στον ιππόδρομο σε αγώνες και με τον τρόπο αυτό αναβαθμίστηκε το έθιμο.

Όλα τα μελή του συλλόγου λαμβάνουν  μέρος στο έθιμο των αγώνων έξω από το ξωκλήσι τ'  Αη Γιώργη ανήμερα της γιορτής του .

Επίσης έχει κατασκευαστεί και μια πίστα ιπποδρόμου, με προσωπική εργασία και έξοδα των μελών μας.

Τα  τελευταία χρόνια την 1η Μάιου, 15 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου  ,  οι ιπποδρομίες διοργανώνονται στην πίστα και προσελκύουν αναβατές από την ευρύτερη περιοχή του Νομού  και πλήθος κόσμου. Χαρακτηριστικό αυτών τον ιπποδρομιών είναι  μόνο η συμμέτοχη και αναμνηστικά κύπελλα για τους νικητές.

Related Articles

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes