Από τα «θρυλικά» ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας είναι και ο Εύηνος ή Φίδαρης ποταμός , πηγάζει απ' τα Βαρδούσια ( Κόρακας ) της Ευρυτανίας και αφού διανύσει 113 χλμ. εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο , απέναντι από την Πάτρα και δυτικά της Βαράσοβας . χωρίζει την Ναυπακτία από την Τριχωνίδα .
Είναι γνωστός από την Μυθολογία , το πέρασμα του Ηρακλή και τον Κένταυρο Νέσσο και πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του .
Το όνομα Φίδαρης οφείλεται στην οφιοειδή πορεία του μέχρι τις εκβολές του . Στην αρχαιότητα ο Εύηνος μαζί με τους παραπόταμους (Κότσαλος , Πόριαρης , τα φιδάκια , ο γιδομαντρίτης ) ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας των Αιτωλικών φύλλων .
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη μορφή του ποταμού ποικίλει από το ανώτερο τμήμα με την ορμητική ροή , τους μαιάνδρους , τα ελατοδάση , τις πεζούλες και τα φαράγγια .
Αρκετά γεφύρια (πέτρινα και μεταλλικά) και συρμάτινες πεζογέφυρες στα πιο όμορφα σημεία της κοίτης του μας δείχνουν τους παλιούς δρόμους , τα περάσματα και τις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλοτινών εποχών . Αρχαία , Βυζαντινά αλλά και κυρίως νεότερα μνημεία (μύλοι , νεροτριβές , γεφύρια κλπ.) είναι στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος , η παραποτάμια βλάστηση αποτελείται από έλατα , καστανιές , κέδρους , πουρνάρια , ιτιές , και πλατάνια .
Στα νερά του αφθονούν τα ψάρια του γλυκού νερού , πέστροφες , χέλια , μπριάνια , δρομίτσες, οι βάτραχοι, και τα νερόφιδα . Στις εκβολές του σχηματίζονται εποχικά έλη, τα λεγόμενα λασποτόπια .
Στην εκτεταμένη περιοχή του Ευήνου ποταμού κατοικούσαν διάφορα φύλα, όπως οι Αιτωλοί, οι Αποδωτοί, οι Ευρυτάνες και οι Οφιονείς. Λίγα τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά πολλές οι θέσεις που βρέθηκαν.
Πανάρχαια μονοπάτια συνέδεαν τους οικισμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες ελληνικές περιοχές.
Ο Εύηνος ποταμός προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση αφού διαθέτει χαρακτηριστικά σημεία προσέγγισης για μελέτη του ποτάμιου οικοσυστήματος και αθλητικές δραστηριότητες (kayak - rafting - rappel κλπ ) .
Για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος λειψυδρίας για την Αθήνα κατασκευάστηκε το έργο εκτροπής του Εύηνου ποταμού .
Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος του Ευήνου, τα νερά των Βαρδουσίων συγκεντρώνονται στη τεχνητή λίμνη των 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων της κοιλάδας του Αγ. Δημητρίου, την Ευηνολίμνη .