Το αρχαίο βασίλειο των Αιτωλών ΚΑΛΥΔΩΝΑ με τους αρχαίους ναούς, της Λαφριαίας Αρτέμιδας , του Απόλλωνα , του Διόνυσου και ο τάφος του Λεόντου Καλυδώνιου.
Ο Ναός του Άγιου Χαράλαμπους και ξωκλήσια της βυζαντινής περιόδου .
Ο λόφος του Αη - Γιάννη με την εκπληκτική θέα στον κάμπο του Ευηνοχωρίου , την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου , και τον Πατραικό κόλπο .
Η Κούλια, παλιό αρχοντικό, Κτίσθηκε το 1856, έχει 36 πολεμίστρες και η κατασκευή του είναι συμπαγής. Άριστα διατηρημένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1981, ωστόσο δεν του παρέχει κανενός είδους προστασία και οι επισκευές του γίνονται εξ' ιδίων πόρων.
Στην πλατεία του Άνω συνοικισμού (Οδυσσέας Ελύτης) ευρίσκεται το κτίριο του παλιού σταθμού των τρένων το οποίο αναπαλαιώθηκε απ' τον Δήμο Μεσολογγίου ,όπου παραχωρήθηκε και στεγάζεται ο Πολιτιστικός σύλλογος « ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ».
Επίσης η Νέα Πλατεία στον κάτω συνοικισμό (Κώστα Νιαβή) είναι πλέον έτοιμη, και πράγματι είναι ένα κόσμημα.
Το ανακατασκευασμένο γήπεδο του ενός εκ των δύο γηπέδων του χωριού μας με χορτοτάπητα και αποδυτήρια, μετά απο την ένωση των δύο ομάδων του χωριού μας.
Το παλιό πολυβολείο που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Εύηνου ποταμού και στο τέλος της γέφυρας της σιδηροδρομικής γραμμής , ξεχασμένο για κάποιες άλλες εποχές.
Σε κοντινή απόσταση, το όρος Βαράσοβα , το «Αγιον Ορος της Αιτωλίας» όπως ονομαζόταν στα βυζαντινά χρόνια. Τόπος ιερός, ιστορικός, εντυπωσιακός με το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου ένα μοναδικό μνημείο στον ελλαδικό χώρο. Ένα πλήρες μοναστήρι μέσα σε σπήλαιο, με διώροφα κελιά, τριώροφο πύργο, μικρότερο σπήλαιο «εγκλείστρας» με την εστία και το φωτάναμα, ναΐσκο στο κέντρο, κοιμητήριο στο οποίο εντοπίστηκαν εκατοντάδες σκελετοί.
Επίσης στο όρος Βαράσοβα πραγματοποιούνται αναρριχήσεις , προσελκύοντας πλήθος αθλητών από την Ελλάδα και την Ευρώπη .