Οι Νεκροί Αιτωλοακαρνάνες 1940 - 1945 (Άρθρο Νίκος Δ. Γιαννής).

Οι Νεκροί Αιτωλοακαρνάνες  1940 - 1945   (Άρθρο Νίκος Δ. Γιαννής).

 

shmaiaΣε λίγες μέρες θα τιμήσουμε την 28η Οκτωβρίου 1940 την ημέρα που το έθνος μας συγκλόνισε  τον κόσμο.  Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας η ιστορική εθνική επέτειος του ʼ40 γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και ξυπνά αθάνατες αναμνήσεις.

Σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε την 28η Οκτωβρίου 1940 την ημέρα που το έθνος μας συγκλόνισε  τον κόσμο.  Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας η ιστορική εθνική επέτειος του ʼ40 γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και ξυπνά αθάνατες αναμνήσεις.

Το ιστορικό ΟΧΙ του 1940 έγινε σύνθημα, μετουσιώθηκε σε πράξη αντίστασης και μαζί με την ιαχή ΑΕΡΑ, έγιναν η κινητήριος δύναμη των ηρωικών μας φαντάρων όπου στα βουνά και στα φαράγγια της Β. Ηπείρου και της Αλβανίας, ανέτρεψαν, καταδίωξαν και κατατρόπωσαν τις ορδές των Ιταλών.

Όμως αγαπητοί πατριώτες, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (Ελληνοϊταλικό , Ελληνογερμανικό πόλεμο &  Μέση Ανατολή)  οι Έλληνες Στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους ή  αγνοούνται  μέχρι σήμερα, είναι 15.557. Οι 13. 253 Ηρωικοί Έλληνες Στρατιώτες χαθήκαν στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με την συντριπτική πλειοψηφία, εντός της αλβανικής επικράτειας .

Αυτούς, τους ηρωικούς μας νεκρούς αλλά και όλους τους άλλους, επώνυμους και ανώνυμους που πολέμησαν εκεί, έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε.

Σας παρουσιάζω τους  Αιτωλοακαρνάνες ήρωες, που στύλωσαν το ταπεινό κορμί τους  απέναντι στον κατακτητή, μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες με απαράμιλλο σθένος.

Και όταν  ήρθε η στιγμή της υπέρτατης θυσίας  με απλότητα προσέφεραν την ζωή τους προασπίζοντας την ελευθερία της Πατρίδας  μας.

Χωρίς πρόθεση να γίνουν σύμβολα.

Χωρίς επίγνωση ότι δημιουργούσαν ιστορία.

Η έρευνα και η αναφορά στους ηρωικούς μας νεκρούς αποτελεί υποχρέωση ως απότιση ελαχίστου φόρου τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης όλων μας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εσάς που πολεμήσατε για την λευτεριά μας, στεκόμαστε μπροστά σας  με σεβασμό, σε στάση προσοχής.

Σε όλους  εσάς , που  δώσατε την ζωή σας και ποτίσατε με το αίμα σας την Λευτεριά μας, ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει και η θυσία σας δεν θα ξεχαστεί , θα μείνει αιώνια στη μνήμη μας.

 

Οι Νεκροί Αιτωλοακαρνάνες  1940 - 1945.

Αναζήτηση