Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Ναυπακτίας, η κοινότητα Περιθωρίου και το σωματείο Ενωμένη Ρωμιοσύνη, για την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην Δυτική Ρούμελη. Συγκεκριμένα στη Σκάλα Μαυρομάτη, στις 5 Μαρτίου 1821,
Ο πρωτοκλέφτης του Ζυγού Δημήτρης Μακρής με τα παλικάρια του χτύπησε τους Τούρκους φοροεισπράκτορες που μετέφεραν το χαράτσι από το Μεσολόγγι στη Ναύπακτο. Ήταν η μέρα που άναψε το ντουφέκι στη Ρούμελη, απαρχή του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους ενάντια στον Οθωμανό δυνάστη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Παΐσιος, οι αντιδήμαρχοι Ναυπακτίας Γρηγόρης Δελημάρης, Ντίνος Τσουκαλάς , Θωμάς Κοτρωνιάς και Νίκος Ραυτόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δαουτίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ναυπακτίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος , Σπύρος Γουρζής και Ανδρέας Καλαβριζιώτης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δ.Ε. Χάλκειας Χρήστος Βαλμάς (Κάτω Βασιλικής), Κώστας Καλαβρουζιώτης (Καλαβρούζας), Γιώργος Γεωργούλας (Άνω Βασιλικής), Γιώργος Δαδάνης (Περιθωρίου), Λευτέρης Μπαλωμένος {Γαλατά) ο πρόεδρος της κοινότητας Ευηνοχωρίου Χρήστος Νασόπουλος, ο Φώτης Σκληρός, διευθυντής 1ου Λυκείου Μεσολογγίου, ο σύμβουλος της κοινότητας Γαβρολίμνης Αντώνης Φουσέκης, ο Νίκος Χαλαζιάς ως εκπρόσωπος του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών, εκπρόσωποι του Συλλόγου ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού Μεσολογγίου «Ο Λιάρος» και του Ομίλου διαφύλαξης και αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «οι Ταξιάρχες».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Παΐσιος , ο πρόεδρος του Περιθωρίου κ. Δαδάνης και ο εκπρόσωπος του σωματείου Ενωμένη Ρωμιοσύνη κ. Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο τρισέγγονος του Καπετάν Δημήτρη Μακρή μέλος της Ενωμένης Ρωμιοσύνης και πρόεδρος της αδελφότητας απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων κ. Ιωάννη Δ. Μακρής. Ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της κλεφτουριάς του Ζυγού κατά την επανάσταση και στο ιστορικό της μάχης στην μάχη της Σκάλας Μαυρομάτη που έδωσε ο Δημήτρης Μακρής.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περιθωρίου κ. Δαδάνης, ο Πρόεδρος της Άνω Βασιλικής κ. Γεωργούλας και ο κ. Ιωάννης Μακρής, τρισέγγονο του καπετάν Δημήτρη Μακρή.
Ο Στράτος Τρικαλινός, καπετάνιος του Ομίλου διαφύλαξης και αναβίωσης της ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» τραγούδησε δυο κλέφτικα τραγούδια (Βουνά μ’ για χαμηλώσετε και Τρεις στρατηγοί ξεκίνησαν) μεταφέροντας τους παρισταμένους στα δοξασμένα χρόνια του Αγώνα.
Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
***το κείμενο του άρθρου είναι από το nafpaktianews.gr
20 μέρες πριν την επίσημη έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
Γράφει ο Κώστας Σακαρέλος
Είναι γνωστό ότι 25η Μαρτίου έχει οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο κατακτητή και τον ντόπιο δυνάστη. Εξίσου γνωστό είναι, βέβαια, πως οι επαναστατικές ενέργειες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Ας θυμηθούμε τον οργανωμένο επαναστατικό αγώνα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, τον Φεβρουάριο του 1821.
Στον χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η πρώτη επαναστατική ενέργεια καταγράφηκε κοντά στο Μεσολόγγι στις 5 Μαρτίου 1821. Είκοσι μέρες, λοιπόν, πριν την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ομάδα Αιτωλοακαρνάνων, με αρχηγό τον οπλαρχηγό του Αρακύνθου (Ζυγού) Δημήτριο Μακρή, στη θέση “Σκάλα Μαυρομάτη”, κοντά στο χωριό Περιθώρι του Δήμου Ναυπακτίας, χτύπησε στρατιωτικό απόσπασμα Οθωμανών που συνόδευε χρηματαποστολή, η οποία πήγαινε από το Μεσολόγγι στη Ναύπακτο. Τα χρήματα προέρχονταν από συγκεντρώσεις φόρων από τους καταπιεσμένους πληθυσμούς του Μεσολογγίου, είχαν δε ως τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Ο Δημήτριος Μακρής έπιασε το στενό πέρασμα μεταξύ της Βαράσοβας και του ποταμού Ευήνου και κατάφερε να εξολοθρεύσει την τουρκική συνοδεία και τους ταχυδρόμους, εκτός από έναν, που γύρισε στο τούρκικο διοικητήριο, στο Μεσολόγγι, και ανέφερε το γεγονός.
Οι Τούρκοι επέρριψαν την ευθύνη στον Παλαμά, αλλά δεν είχαν διαθέσιμο χρόνο να βιαιοπραγήσουν εναντίον των Ελλήνων, επειδή φοβήθηκαν τον Μακρή, που απειλούσε από στιγμή σε στιγμή να εισβάλλει στην πόλη.
Γράφει σχετικά ο Κ. Στασινόπουλος στο «Μεσολόγγι» του:
«Την 5η Μαρτίου του 1821 μετεφέρετο από το Μεσολόγγι εις την Ναύπακτον η “βουστίνα” δηλ. το γιοβά χαράτσι.
Ο δε προύχων του Μεσολογγίου Αναστάσιος Παλαμάς, ο Καραπιπέρης, το διεμήνυσε προς τον αρματολόν του Ζυγού Δημήτριον Μακρήν.
Επήρεν ούτος 28 εκλεκτούς συντρόφους του, τον Μωρελάν, τον Σύψαν, τον Τσερπέλην, τον Μακρυκώσταν και άλλους, και επερίμεναν τους Τούρκους εις το δυσβατότερον μέρος της Κακής Σκάλας. Οι Τούρκοι, φοβούμενοι μήπως τους προσβάλουν εις το επικίνδυνον εκείνο μέρος, ήθελαν να το περάσουν ημέραν. Υπελόγισαν δε ότι θα διήρχοντο ημέραν, εάν ανεχώρουν με την ανατολήν του Αυγερινού. Αλλά εγελάστηκαν από ένα άλλο αστέρι, που έμοιαζε του Αυγερινού και είχεν ανατείλη δύο ώρας προ αυτού και αναχωρήσαντες επέρασαν από εκεί προτού φέξη. Το αστέρι αυτό έκτοτε το λένε Γελαντζή.
Τους επυροβόλησαν και τους εφόνευσαν, εκτός ενός, ο οποίος μετέβη εις το Μεσολόγγι και ανήγγειλε το γεγονός, ενώ ο Μακρής με τους συντρόφους του επήραν τα μουλάρια, που ήτο φορτωμένος ο φόρος και μετέβησαν εις την περιφέρειαν “Τριφυλλάκι” του Ζυγού, εις την θέσιν που λέγεται και σήμερα στο “Χαράτσι” και τον διένειμαν με ένα ασημένιο τάσι, που σώζεται εις την οικογένειαν Μακρή».
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα παλικάρια του, συνεπικουρούμενος από τον ηγούμενο και τους καλόγερους του μοναστηριού της Τατάρνας, έστησαν καρτέρι σε εχθρική χρηματαποστολή, πλαισιωμένη από 60 διαλεχτούς ένοπλους συνοδούς, με επικεφαλής τους τον σκληρό Τουρκαρβανίτη Χασάνμπεη Γκέκα.
Μόνο που εκεί ο Ανδρούτσος, αφού τους αφόπλισε, τους άφησε να φύγουν, προβαίνοντας προηγουμένως σε μία πράξη, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του Αγώνα: Μαζί με την ελευθερία χάρισε στους εχθρούς και τα χρήματα της αποστολής, για να επιστραφούν στους πασάδες κατόχους τους! Με αυτό τον τρόπο ο Ανδρούτσος έστειλε το περήφανο μήνυμα ότι ο Αγώνας γίνεται για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά και όχι για πλιάτσικο!
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Τούρκοι ζούσαν στο Μεσολόγγι με την αγωνία και τον φόβο της επίθεσης των Ζυγιωτών κλεφτών. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εγκατέλειψαν την πόλη. Τελικά ο Μακρής στις 20 Μαΐου μπήκε στο Μεσολόγγι και ύψωσε την ελληνική σημαία. Οι εναπομείναντες Οθωμανοί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Την επόμενη μέρα απελευθερώθηκε και το Αιτωλικό, αφού οι Τούρκοι της κωμόπολης παρέδωσαν τα όπλα τους στον οπλαρχηγό του Ζυγού.
Σε ανάμνηση της μάχης στην «Κακή Σκάλα» ή «Σκάλα του Μαυρομάτη», ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Στερεάς Ελλάδας έστησε το έτος 1977 μνημείο.
Πηγές:
- Κ. Α. Στασινόπουλος: «Μεσολόγγι», επιστολή Λ, Αθήναι, 1926
- Π.Ο. Δημοτικού Σχολείου Γαλατά: «Γαλατάς – Ταξίδι στο Παρελθόν», Γαλατάς, 2000
- Θ.Μ. Πολίτης: «Η συμβολή της Αιτωλοακαρνανίας στην Επανάσταση του 1821», εκδόσεις Πρίσμα, Αθήνα, 1974
- «Αιτωλοακαρνανικά Χρονικά», Όργανον της Νομαρχίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Έτος Α΄, Οκτώβριος 1956, Αριθμός
Διαβάστε επίσης
-
17η γιορτή Μποχωρίτικης πίτας - 2024
Για 17η χρονιά η γιορτή Μποχωρίτικης Πίτας έγινε με... -
13ος Ποδηλατικός Γύρος Ευηνοχωρίου - 2024
Με επιτυχία διοργανώθηκε ο 13ος ποδηλατικός... -
Εορτασμός στην Αγιά Σωτήρα - 2024
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος γιορτάστηκε στο ομώνυμο εκκλησάκι... -
15η συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων στο Ευηνοχώρι - 2024
Μια βραδιά γεμάτη παράδοση γλέντι και... -
Εορτή Αγίας Παρασκευής – 2024
Σύσσωμο το χωριό μας γιόρτασε στο... -
11η γιορτή γλυκού & χορευτικά - 2024
Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη... -
Ξηρέικα Γιορτή Αγίας Μαρίνας 2024
Στις 17 Ιουλίου 2023 γιορτάστηκε στα... -
Αριστεία μαθητών & χοροί – σύλλογος Αρχαία Καλυδώνα - 2024
Με εξαιρετική επιτυχία, παρουσία...