Το ευχαριστώ του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

gymneyhnoxwri uemat 2019 10ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Καθηγητών και τα Μαθητικά Συμβούλια του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την άριστη συνεργασία

με το επιστημονικό προσωπικό και τους συνεργάτες των παρακάτω φορέων στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατική συνύπαρξη», η οποία πραγματοποιήθηκε από 15 έως 19 Απριλίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας δόθηκε έμφαση:
στη διατροφή και στην ποιότητα ζωής

στην κυκλοφοριακή αγωγή – οδική ασφάλεια

στην πρόληψη κατά των εξαρτήσεων και του εθισμού

στον σεβασμό του άλλου

και το πώς αυτοί οι τομείς συσχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική συνύπαρξη.

Συγκεκριμένα το σχολείο μας επισκέφτηκαν και τους ευχαριστούμε θερμάγι’αυτό τη Δευτέρα 15 Απριλίου:

 • η κ. Κατερίνα   Καραϊβάζογλου. Παιδοψυχίατρος, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονική υπεύθυνη στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ενημέρωσε με πολύ κατατοπιστικό τρόπο τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, που θεωρείται μια σύγχρονη μορφή εξάρτησης.
 • Η κ. Παπασπύρου Δήμητρα, Φιλόλογος από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μεσολογγίου, η οποία εντυπωσίασε τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου μιλώντας για τον εθισμό στο Διαδίκτυο και τις αρνητικές πλευρές του.
 • Η κ. Σταθοπούλου Ιωάννα, Κοινωνική Λειτουργός και ο κ. Λουκίδης Χαράλαμπος, Ψυχολόγος από το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», οι οποίοι με βιωματικά εργαστήρια μίλησαν στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το Διαδίκτυο.

Ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν κατά την υλοποίηση της θεματικής εβδομάδας και οι μαθητές καθώς έγινε παρουσίαση του βιβλίου της Άλκης Ζέη «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της». Αφού παρουσιάστηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της συγγραφέως η βιογραφία της, ακολούθησε παρουσίαση των εικαστικών δημιουργιών των μαθητών, οι οποίοι σχεδίασαν το δικό τους εξώφυλλο δίνοντας έναν δικό τους τίτλο στο βιβλίο. Ακολούθησε Θεατρικό δρώμενο από ομάδα μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους ( οικογενειακά προβλήματα, εθισμός σε ουσίες ή στο διαδίκτυο...), πρέπει να ζητούν βοήθεια από ανθρώπους που υπάρχουν γύρω τους και τους αγαπάνε. Οι νέοι δεν θα πρέπει να παραιτούνται στα δύσκολα αλλά να αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους ,όπως και η ομώνυμη ηρωίδα του βιβλίου. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με άριστο τρόπο στους ρόλους τους και η συμμετοχή τους ήταν ουσιαστική.

Έπειτα το μυθιστόρημα μετατράπηκε σε έμμετρο λόγο με τη βοήθεια του ποιητή Μίμη Χ. Γεωργόπουλου και παρουσιάστηκε από μαθητές της Α΄ τάξης.

Η παρουσιάση έκλεισε με τη μαθήτρια της Α΄ τάξης του Λυκείου Ευηνοχωρίου Σουζάνα Παπασαράτση, η οποία έγραψε και τραγούδησε με μοναδικό τρόπο το δικό της τραγούδι για την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων. Η ζωντάνια της και η σκηνική της παρουσία εντυπωσίασαν το μαθητικό κοινό.

Μετατροπή εφηβικού μυθιστορήματος σε μονόπρακτο- επιμέλεια & οργάνωση δράσης: Παρασκευή Μπάρλα – Φιλόλογος.

Την Τρίτη 16 Απριλίου οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες. Το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε από τον κ. Μαργαρίτη Θεόδωρο ΠΕ82, ο οποίος στο τέλος της ημέρας μάς παρουσίασε με ποσοστά και γραφήματα τις διατροφικές επιλογές των μαθητών του σχολείου.

Το σχολείο μας επισκέφτηκαν:

 • Η κ. Περπερίδη Μαρία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας , η οποία μίλησε στους μαθητές για την υγιεινή διατροφή δίνοντάς τους μάλιστα και συμβουλές για το πώς μπορούν να ετοιμάζουν μόνοι τους ένα υγιεινό πρωινό.
 • Η κ. Ζαμπάρα Σοφία, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Οικογένεια» νομού Αιτ/νίας και η κ. Νείλα Χριστίνα , Παιδίατρος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου , η οποία μίλησε για τον σακχαρώδη διαβήτη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Να σημειωθεί ότι την ομιλία της παρακολούθησαν και γονείς μαθητών μας.

Την ίδια ημέρα Ο Σύλλογος Καθηγητών και τα μαθητικά Συμβούλια ετοίμασαν και πρόσφεραν στους μαθητές του σχολείου υγιεινό πρωινό. Στο σημείο αυτό αξίζει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τα καταστήματα Ευηνοχωρίου:

 • Καπάιος Ιωάννης
 • Φούρνος Αθανασίου – Ντέκα
 • Φούρνος Αλαφοδήμου
 • Φούρνος Μπερτσιά
 • Σαρρής Νίκος
 • Αφοί Στρατογιάννη
 • Express market Τασία Τσούκα
 • Μαθητές που έφεραν πορτοκάλια, τυριά, μέλι, φαγητά, αυγά, γάλα, πίτες, τυροπιτάκια, φρούτα, μπάρες δημητριακών,κ.α.

   Την Τετάρτη 17 Απριλίου οι μαθητές ενημερώθηκαν για την κυκλοφοριακή και οδική ασφάλεια καθώς και για τους δημοκρατικούς θεσμούς ενώ το σχολείο μας επισκέφτηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου κ. Πέτρου Γεώργιος μαζί με την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων & Κ.Α. κ.Ευτυχία Μανιάκη.

   Ο κ. Πέτρου ενημέρωσε τους μαθητές για θέματα Δημοκρατίας, εφαρμογής των νόμων καθώς και για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Μίλησε για την παράδοση που έχουμε στη Δημοκρατία, αφού η λέξη «δήμος» απαντάται ήδη σε επιγραφές της Γραμμικής Β΄. Υποστήριξε ότι η Δημοκρατία – η οποία στις μέρες μας δοκιμάζεται- κατακτιέται μόνο μέσα από αγώνες και μέσω των αρίστων.

Ενημέρωσε τους μαθητές και για το ρόλο του Εισαγγελέα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Επίσης αναφέρθηκε και στο bullying λέγοντας ότι είναι ένα φαινόμενο παρακμής. Σε μια κοινωνία που ο ένας σέβεται τον άλλο ποτέ δεν θα κάνει αυτό που δεν θέλει να του κάνουν. Αυτός που ασκεί εκφοβισμό έχει συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το δίκαιο δεν θα πρέπει να υποχωρεί απέναντι στο άδικο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια παραβατική συμπεριφορά ανηλίκου έχει επιπτώσεις και στον γονέα ή κηδεμόνα.

Μίλησε ακόμα και για τα ναρκωτικά τα οποία μόνο προβλήματα δημιουργούν στους νέους ( θάνατος, φυλακή, ψυχιατρεία).

Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας ότι ο μορφωμένος άνθρωπος ξέρει πού βαδιζει. Συμβούλεψε τα παιδιά να έχουν αρχές (αγάπη στην πατρίδα, πίστη στην Ορθοδοξία, σεβασμό στη Δημοκρατία και τους νόμους). Να μάθουν στη ζωή τους να είναι αετοί γιατί μόνο οι αετοί φτάνουν στις κορυφές.

Οι συμβουλές και οι νουθεσίες του ήταν ουσιαστικές για τη μαθητιώσα νεολαία.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 το σχολείο μας επισκέφτηκε ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΑ, ο οποίος καθήλωσε τους μαθητές με τα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου και θεάτρου. Συγκεκριμένα οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα: « Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου», οι μαθητές της Β΄ τάξης « Νικάμε τη βία και το σχολικό εκφοβισμό» και οι μαθητές της Γ΄ τάξης το πρόγραμμα « Ελλάδα: Χώρα ποιητών και συγγραφέων»

Τέλος, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στην Αρχαία Καλυδώνα, που αποτέλεσε μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Εκεί έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τη μουσειοπαδαγωγό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΒΡΙΝΑ

Η κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ79.01 μίλησε στη συνέχεια για τη δημοκρατική συμμετοχή της αρχαίας Καλυδώνας στην Αιτωλική Συμπολιτεία και

ακολούθησαν αντιλογίες- αγώνες λόγου στο θέατρο της αρχαίας Καλυδώνας (πολιτική διάσταση του θεάτρου – σύνδεση ανάμεσα στα «επι σκηνής δρώμενα» και στα «εν τη πόλει δρώμενα» Υλικό Βιβλιοθήκης ΙΕΠ. Οργάνωση – επιμέλεια δράσης κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕ82

gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 09 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00 gymneyhnoxwri uemat 2019 00

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι