Δράσεις σχολικού έτους 2017-2018 Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

gymn lykeioΣπύρος Μαργέτης

Τη φετινή σχολική χρονιά το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου υιοθετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Kent State του Οχάιο.

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ευηνοχωρίου βρέθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 ο  καθηγητής του Kent State University του Οχάιο, κ. Σπύρος Μαργέτης. Ο κ. Μαργέτης μίλησε και για την υιοθεσία των δυο σχολείων από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. (Το θέμα του ήταν «Μοντέρνα Φυσική / Αστρονομία – Κοσμολογία».)

Την Τετάρτη  23-5-2018  και ώρα 11.00 , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου δόθηκαν τα πρώτα βραβεία Νεοελληνικής Γραμματείας για το Γυμνάσιο και Θετικών Επιστημών για το Λύκειο από τον  διακεκριμένο πειραματικό Φυσικό και Καθηγητή του Πανεπιστημίου  Kent State  του Οχάιο, κ. Σπυρίδωνα  Μαργέτη.  

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Kent State και τον Καθηγητή κ. Μαργέτη Σπ. είναι:

 1. Επίσκεψη ειδικού από το Kent State του Οχάϊο στα εργαστήρια και προεργασία για μια ημερίδα, όπου οι καθηγητές Φυσικής της περιοχής θα μαζευτούν κάπου, π.χ. στα εργαστήρια των σχολείων τους ,   για να ‘εισαχθούν’ στις νέες μεθόδους διδασκαλίας θετικών επιστημών.
 2. Επίσκεψη ειδικού από το CERN (σημαίνει επιτάχυνση της επιστήμης. Ιδρύθηκε το 1954, το εργαστήριο του CERN βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη. Ήταν μία από τις πρώτες κοινοπραξίες της Ευρώπης και τώρα έχει 22 κράτη μέλη . Στο CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, οι φυσικοί και οι μηχανικοί διερευνούν τη βασική δομή του σύμπαντος. Χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα επιστημονικά όργανα στον κόσμο για να μελετήσουν τα βασικά συστατικά της ύλης - τα θεμελιώδη σωματίδια.

Στο MASTER CLASS (δηλ. Online μαθήματα που διδάσκονται από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου) θα μπορούν να πάρουν μέρος σχολεία της περιοχής. Εκεί μαθητές, μετά από μια εισήγηση κορυφαίων επιστημόνων [ξένων ή και Ελλήνων] θα μπορούν να κάνουν επιστημονική ανάλυση με τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο Kent State και αληθινά δεδομένα από κορυφαία πειράματα του CERN.

Δράσεις για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου εντάχθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2017-18 στο Διαπεριφερειακό Δίκτυο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Στο σχολείο υλοποιήθηκαν αρκετές δράσεις, που βοήθησαν τους μαθητές να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αλλά και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις, οι οποίες περιγράφονται παρακάτω εν συντομία:

 1. Την Ημερα Ασφαλούς Διαδικτύου (6 Φεβρουαρίου 2018) οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μέσα από παιχνίδια και βιωματικά εργαστήρια ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν για τη χρήση του διαδικτύου, για το διαδικτυακό εκφοβισμό, για τους φίλους τους εντός και εκτός διαδικτύου. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν παρουσίαση με τίτλο «Διαδικτυακή γνωριμία: Ιδιωτική και προσωπική» και κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να δέχονται ακατάκριτα ό,τι τους προσφέρεται στο Διαδίκτυο. Συνειδητοποίησαν τους κινδύνους που υπάρχουν και γνώρισαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύουν το προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 2. Συμμετοχή σε δυο διαγωνισμούς, που οργανώθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα: 1) «Θετικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο» SID 2018 και «Αρχαία Ελλάδα και διαδίκτυο» SID 2018.
 3. Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας ο Δρ. Παπαδάκης Σπυρίδων ενημέρωσε γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του σχολείου μας για προστασία από τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
 4. Ενημέρωση μαθητών Α΄ Γυμνασίου για τους ασφαλείς τρόπους πλοήγησης στο Διαδίκτυο από Ψυχολόγο από το "Χαμόγελο του Παιδιού"
 5. Ενημέρωση μαθητών Γ΄ Γυμνασίου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο (τύποι συμπεριφορών, σημάδια – συμπτώματα,συμβουλές για παιδιά – εφήβους) στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας από τη φιλόλογο κ. Παρασκευή Μπάρλα. Δημιουργήθηκε Ηλεκτρονικό Βιβλίο με ποιήματα που έγραψαν μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με θέμα το Διαδίκτυο.
 6. Ενημέρωση μαθητών Γ΄ τάξης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο θέμα το διαδίκτυο. ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 7. Ενημέρωση μαθητών Β΄ Γυμνασίου για τον εθισμό με τα κινητά

από την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Χρονοπούλου Ελένη στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18

1)    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με θέμα "Προσεγγίζοντας την περιοχή της Κλεισούρας Αιτ/νίας" στο οποίο συνεργάστηκαν τα Γυμνάσια ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ , ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και ΚΑΤΟΧΗΣ με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς κ. Μπάρλα Παρασκευή, κ. Θεοδωράκη Θεοδώρα και κ. Καρβέλη Ειρήνη. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα από τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Χριστοδουλίδη Ρένο.

2)    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με τίτλο: «Μπεζάρ: Ο χορός βρίσκεται στο σπίτι, στο δρόμο και στη ζωή» από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Αντωνίου Βασιλική.

Θεματική εβδομάδα

Για 2η συνεχόμενη χρονιά υλοποιήθηκε η

Θεματική εβδομάδα στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου με πολύτιμους συμπαραστάτες.

Το σχολείο επισκέφτηκαν στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας οι παρακάτω φορείς:

 • ΚΠΕ Μεσολογγίου
 • Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας
 • Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτ/νίας
 • «Χαμόγελο του Παιδιού»
 • Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 • Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχαία Καλυδώνα» & Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
 • Τροχαία Μεσολογγίου ( Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε στις 15/05/2018 ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Καμπάς Νικόλαος και ο Προϊστάμενος κ. Τζουμάνης Απόστολος στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας προκειμένου να παρουσιάσουν στους μαθητές του σχολείου τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να τους μιλήσουν για τις πινακίδες και τη σήμανση.

Ο κ. Καμπάς έκανε μια πρώτη ενημέρωση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής τονίζοντας ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν τόσο οι οδηγοί όσο και οι πεζοί.)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 • στον διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με τίτλο

«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΟΥ» 2017

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού και το Ινστιτούτο των Μεξικανών στο Εξωτερικό (ΙΜΕ) προσκάλεσαν παιδιά μεταξύ 6 και 14 ετών, να συμμετάσχουν στον 21ο Διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΟΥ» 2017, με φετινό θέμα την πεταλούδα μονάρχη.

 • στον ΙΣΤ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου (σχολικό έτος 2017-2018) με θέμα «Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

που προκήρυξε  Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 στον 7οΔιεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους 2017-18 «Cinema….Διάβασες;»

Τον Διαγωνισμό διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου .

 • στον 6οοΜαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης 2017-2018, αφιερωμένου στον Κωστή Παλαμά , που οργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» .

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Μαθητές των γυμνασίων Αιτωλικού, Ευηνοχωρίου και Κατοχής

επισκέφτηκαν το κέντρο ημερήσιας φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου,

Στόχος της επίσκεψης να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες στο θέμα της εθελοντικής

προσφοράς

 και να συνειδητοποιήσουν ότι έχοντας ως όραμα το Χαμόγελο του κάθε παιδιού, αν ενωθούμε όλοι

μαζί,θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές και των τριών σχολείων συγκέντρωσαν και πρόσφεραν με πολλή αγάπη

πολλά είδη (ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια...) για την ενίσχυση των δράσεων του οργανισμού.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Πόλης μας σε αντιπροσωπεία μαθητών από τα Γυμνάσια Αιτωλικού, Ευηνοχωρίου και Κατοχής.

   Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που υλοποίησαν τα παραπάνω σχολεία και το οποίο σχετίζεται με την περιοχή της Κλεισούρας Αιτ/νίας.

      Τέλος,ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστούν την κ. Κων/να Πιστιόλη - Μαθηματικό του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για τη   δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη που προσέφερε σε μαθητές του σχολείου μας καθ'όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18. Το ίδιο έκανε και όλα τα προηγούμενα σχολικά έτη από το 1986 σε όλα τα σχολεία που υπηρέτησε.

Η κ.Πιστιόλη αξίζει θερμά συγχαρητήρια .

Αθλητικές Διαδρομές & Πρόσωπα

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι