Ο Εφιάλτης των Ναρκωτικών

Δεν είναι πια της «διπλανής πόρτας»…

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα, οπού χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Η  αναφορά μας και η προσπάθεια προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό και «λεπτό» θέμα έχει να κάνει με τη διαπίστωση πλέον ότι ο εφιάλτης των ναρκωτικών  και των λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας!

Θα το «αγγίξουμε» με ρεαλισμό και τόλμη, πάντοτε βέβαια με τη λεπτότητα και τη διακριτικότητα που απαιτείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όσο μικρός και να είναι ο αριθμός, επειδή αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές πιο πολύ νέων ανθρώπων και αποσαθρώνει τον οικογενειακό και ευρύτερα τον κοινωνικό ιστό, πρέπει να μας ανησυχεί, να μας προβληματίζει.

 • · Δεν γνωρίζουμε το πόσοι βρίσκονται  σε χρήση ναρκωτικών ουσιών ή πόσοι είναι   μπλεγμένοι σ’ αυτό το σκοτεινό λαβύρινθο...
 • · Το σίγουρο είναι ότι περίπου στα 19, ξεκινά η χρήση της κυρίας ουσίας εξάρτησης που είναι για τους περισσότερους η ηρωίνη (79,6%). Αυτό λένε τα στατιστικά στοιχειά  του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Όλοι μας αναρωτιόμαστε , άραγε γιατί οι νέοι άνθρωποι σπαταλούν έτσι άσκοπα τη ζωή τους και ταυτόχρονα  γεμάτοι φόβο και αγωνία ψιθυρίζουμε "μακριά από εμάς…" 

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

 • · Πως σε μια τόσο μικρή κλειστή κοινωνία, με «συντηρητική» νοοτροπία, εμφανίστηκαν τα ναρκωτικά;
 • · Πως βρέθηκε «ανοχύρωτη» η περιοχή μας και πως, πότε και κυρίως ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ασπίδας προστασίας; 

"Κάντε κάτι", είναι η κραυγή αγωνίας από όλους μας. Μια πρόταση βεβαίως «ρητορική», γιατί αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε επί της ουσίας τίποτε.

 • · Όμως, μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στα ναρκωτικά, με την σωστή και συνεχή ενημέρωση.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών  ότι "αν οι νέοι δεν συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να μείνουν μακριά από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, τότε κάθε χρόνο θα έχουμε περισσότερους νεκρούς από τον προηγούμενο...". 

Τέλος θα ήταν σκληρό, επιπόλαιο, ανήθικο και άδικο να αποφανθούμε ότι φταίνε μόνο τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειές τους…

Ας δώσει ο καθένας τη δική του απάντηση. Εμείς απλά θα επισημάνουμε:

…ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,  καθολική επαγρύπνηση, δημιουργική απασχόληση, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, ίσες ευκαιρίες εύρεσης εργασίας, αστυνόμευση της περιοχής, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μπορούν να αποτρέψουν την εισβολή των ναρκωτικών στις μικρές κοινωνίες.

Προκειμένου να παράσχουμε ελάχιστη βοήθεια στον τομέα της ενημέρωσης, δίνουμε απαντήσεις σε δυο «καυτά» ερωτήματα:

1.Τι είναι τα Ναρκωτικά;

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες φυτικής προέλευσης ή χημικές ουσίες με μεγάλη δραστική ικανότητα , που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύει το σώμα μας.

Όταν εισχωρούν στον οργανισμό, είτε με την κατάποση, είτε με την εισπνοή είτε με την ένεση βρίσκουν το δρόμο τους προς το κυκλοφορικό και μεταφέρονται σε μέρη όπως ο εγκέφαλος .Στον εγκέφαλο, μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να ατονίσουν τις αισθήσεις, να αλλάξουν την αίσθηση εγρήγορσης και μερικές φορές να μειώσουν το φυσικό πόνο. Επίσης προκαλούν νάρκη , απώλεια συνείδησης , ύπνο, αναλγησία και αλλαγή στη συναισθηματική στάση του ατόμου, η οποία βιώνεται σαν ευχαρίστηση μέσα από μια κατάσταση ευφορίας και ηρεμίας .

Αν και με τις ουσίες μπορεί κάποιος να αισθάνεται ωραία στην αρχή, τελικά μπορεί να βλάψουν το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτά σε μεγάλη δόση μπορούν να προκαλέσουν κώμα ή και το θάνατο.

Τα ναρκωτικά χωρίζονται σε «ελαφρά ναρκωτικά», και σε «σκληρά ναρκωτικά».  Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα παραισθησιογόνα με πιο γνωστό το λυσεργικό οξύ ή L.S.D. Τα ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά) είναι παράγωγα της ινδικής κάναβης, από την οποία καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρητίνη (χασίς). Το χασίς και μαριχουάνα δεν προκαλούν ούτε εθισμό ούτε εξάρτηση, αποτελούν όμως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ γιατί σχεδόν πάντα οδηγούν στη δοκιμή σκληρών ναρκωτικών.

Σκληρά ναρκωτικά είναι το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη, η κοκαίνη. Είναι ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Προκαλούν ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ .

Γι΄ αυτό η διάδοσή τους είναι κοινωνική πληγή. Η αποτοξίνωση είναι δύσκολη. Οι χρήστες γίνονται ΣΚΛΑΒΟΙ των ουσιών αυτών και κάνουν τα πάντα για την προμήθειά τους. Αυτή γίνεται με οργανωμένα σχέδια και όποιος βρεθεί στα κυκλώματα αυτά δεν είναι εύκολο να ξεφύγει.

Η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία είναι το τρίπτυχο που οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά.

Γι΄ αυτό οι τρεις αυτοί παράγοντες πρέπει να παίζουν σωστά το ρόλο τους και να προσέχουν τους νέους να μην εμπλακούν στα γρανάζια της φοβερής αυτής μάστιγας.

Βέβαια παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του ατόμου. Γενικά στην χρήση των ναρκωτικών οδηγούν πολλοί παράγοντες.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους νέους είναι:

 • · Όταν στην παρέα εμφανίζεται ένα νέο άτομο να είμαστε επιφυλακτικοί.
 • · Στο χώρο διασκέδασης να μην είμαστε ποτέ μόνοι μας.
 • · Πίνουμε το ποτό πρώτα και μετά πηγαίνουμε για χορό.
 • · Να αποφεύγουμε το ποτό και το τσιγάρο γιατί βλάπτουν την υγεία.

Δεν πειράζει αν φανούμε αγενείς προς έναν άγνωστο, ύποπτο, γιατί ο κίνδυνος των ναρκωτικών παραμονεύει παντού με μάσκα. Μια τέτοια άρνηση μπορεί να μας σώσει και τη ζωή μας!

Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ποτισμένος με δάκρυα, πόνο και με τεράστια κέρδη.

Γι΄ αυτό κάθε τι ύποπτο, κάθε πρόβλημα πρέπει να το κουβεντιάζουμε με τους γονείς μας ή άλλους που είναι βέβαιο ότι δεν θα μας παραπλανήσουν..

2. Πώς μπορεί να βοηθήσει η δουλειά με τα μέλη της οικογένειας ενός χρήστη ουσιών στην προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξής του;

Η παράλληλη εργασία με τα μέλη της οικογένειας του χρήστη σε μια ομαδική θεραπευτική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει:

 • · Στη γνώση και επεξεργασία του προβλήματος από τη οικογένεια.  
 • · Τη συναισθηματική αποφόρτιση. 
 • · Τη μείωση της αίσθησης της μοναδικότητας του προβλήματος.  
 • · Την αλλαγή του κώδικα επικοινωνίας στην οικογένεια.  
 • Την προετοιμασία υποδοχής του ατόμου από το θεραπευτικό πρόγραμμα στην οικογένεια. 

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία  που νοσεί συνολικά. Δεν διέθετε τα αντισώματα όταν έπρεπε. Δεν αντιστάθηκε. Δεν θωρακίστηκε…

Στην  κοινωνία μας, μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά πολύ εύκολα και δύσκολα θα βρει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας…

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι καθήκον του καθενός για αυτό θα πρέπει με κάθε μέσο να εμποδίζουμε τη διάδοση τους.

Τα ναρκωτικά μπορούν να καταστρέψουν κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου

Περισσότερες απαντήσεις από ειδικούς για τα ναρκωτικά μπορείτε να βρείτε πατώντας ΕΔΩ.

http://web4health.info/el/answers/add-drugs.htm

 

Αναζήτηση