Ο Εκλογικός Κατάλογος Ευηνοχωρίου Ετους 1879.

eklogikos-1879Κλείνω τις δημοσιεύσεις των εκλογικών καταλόγων του Δήμου Μεσολογγίου (όσες διαθέτω στο προσωπικό μου αρχείο) με αποσπάσματα που αφορούν το Ευηνοχώρι προ του 1900, με τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μεσολογγίου του 1879.

Το 1879 διεξήχθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη ήταν οι δημοτικές εκλογές στις 8 Απριλίου 1879 και η δεύτερη οι βουλευτικές εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου του 1879.

Ο εν λόγω εκλογικός κατάλογος επικυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 694 απόφαση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και αφορούσε τις βουλευτικές εκλογές. Φέρει την υπογραφή του τότε Πρόεδρου του Πρωτοδικείου Ξενοφών Ευθύμιου, με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1879 και στις σελίδες του περιέχονται 1664 ονόματα εκλογέων από τον Δήμο Μεσολογγίου.

  • Μεσολόγγι, 1440 εκλογείς.
  • Ευηνοχώρι, 55 εκλογείς.
  • Κουδούνι – Κουτσοχέρι, 77 εκλογείς.
  • Γαλατάς, 57 εκλογείς.
  • Ρέτσενα, 35 εκλογείς.

 Ο κατάλογος έχει διασωθεί σε μικροφίλμ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και λείπουν οι 4 πρώτες σελίδες του.

 Από τον εκλογικό κατάλογο του έτους 1879, σας παραθέτουμε απόσπασμα που αφορά τους εκλογείς από το Ευηνοχώρι (Σελ. 27 – 28). Η εγγραφή των εκλογέων έγινε με κατ’ αλφαβητική σειρά (ελεύθερη) του επωνύμου και αναγράφεται ο αύξων αριθμός του εκλογέα, το όνομα και το επίθετο, το όνομα του πατρός, η ηλικία και το επάγγελμα του κάθε εκλογέα.

Ο νεότερος εκλογέας ήταν ο Κοσμάς Αναστάσιος του Νικολάου, ετών 24.

Ο γηραιότερος εκλογέας ήταν ο Αθανασίου Αναστάσιος του Ιωάννη, ετών 72.

 Εκλογέας του Ευηνοχωρίου είναι και ο φημισμένος λαϊκός βιολιστής και τραγουδιστής της περιοχής Μεσολογγίου την εποχή εκείνη, Θανάσης Μπαταριάς, πού αναγράφετε ως Αθανάσιος Παταργιάς του Ιωάννη μουσικός.

Και σε αυτόν τον εκλογικό κατάλογο όπως και στους προηγούμενους ( 1844, 1867), ορισμένα επώνυμα εκλογέων βρίσκονται μέχρι τις μέρες μας, ενώ άλλα έχουν χαθεί, σε πολλά ονόματα υπάρχουν μικροδιαφορές όπως γράφονταν τότε και όπως είναι γνωστά σήμερα και σε ορισμένες περιπτώσεις ονόματα ενώ αναφέρονται στην ίδια οικογένεια έχουν διαφορετική γραφή μεταξύ τους.

Σας παραθέτω καθαρογραμμένες τις σελίδες του εκλογικού καταλόγου που αφορούν το Ευηνοχώρι, τοποθετώντας αρχικά τον αύξων αριθμό του εκλογέα (ώστε εάν κάποιος αναζητήσει κάποιο όνομα στα πρωτότυπα των καταλόγων, να το βρει εύκολα) και κατ’ αλφαβητική σειρά το επώνυμο για τη διευκόλυνσή μας. Τα επώνυμα καταγράφονται ακριβώς όπως αναγράφονται στον πρωτότυπο κατάλογο.

Ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου να βρεθούν και άλλοι εκλογικοί κατάλογοι, ώστε όλοι οι σημερινοί απόγονοι των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να μπορούν να βρουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Νικόλαος Δ. Γιαννής.


Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου του έτους 1879.

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1844 πατώντας ΕΔΩ..

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1867 πατώντας ΕΔΩ..

   

Ροή Ειδήσεων  

   

Αυτή τη στιγμή...  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Καθημερινά Νέα  

   
© evinochori-kalidona.gr