Ο Εκλογικός Κατάλογος Ευηνοχωρίου - Μεσολογγίου Έτους  1867.

eklogikos-1867Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των εκλογικών καταλόγων του Δήμου Μεσολογγίου προ του 1900, με αποσπάσματα που αφορούν το Ευηνοχώρι.

Σε αυτή μας την ανάρτηση ασχολούμαστε με τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μεσολογγίου του 1867.

Ο εν λόγω κατάλογος δεν είναι χειρόγραφος (όπως ο εκλογικός κατάλογος του 1844) αλλά τυπωμένος και φέρει την υπογραφή του τότε Δημάρχου Μεσολογγίου Στάμο Μακρή, την ημερομηνία «Μεσολόγγιον 8 Ιουλίου 1867» και εκτυπώθηκε «Εκ της Τυπογραφία Αδελφόν Γ. και Α. Γουργουρίνη - Μεσολόγγιον». Περιλαμβάνει 1811 άρρενες εκλογείς από τα χωριά:

  • Μεσολόγγι, 1528 εκλογείς.
  • Ευηνοχώρι, 113 εκλογείς.
  • Κουδούνι – Μακρυβούνι, 69 εκλογείς.
  • Γαλατάς, 58 εκλογείς.
  • Ρέτσενα, 43 εκλογείς.

 Ο κατάλογος βρίσκετε στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών Ανέμη.

Από τον εκλογικό κατάλογο του έτους 1867, σας παραθέτουμε τον «κατάλογο του χωρίου Ευηνοχωρίου» (Σελ. 28-31). Στις σελίδες του αναγράφεται ο αύξων αριθμός του εκλογέα, το όνομα και το επίθετο, το όνομα του πατρός, η ηλικία και το επάγγελμα του κάθε εκλογέα. Η εγγραφή των εκλογέων έγινε με κατ’ αλφαβητική σειρά (ελεύθερη) του βαφτιστικού τους ονόματος.

Στον εν λόγω εκλογικό κατάλογο αναφέρονται ονόματα που δεν αναφέρονται στον εκλογικό κατάλογο του 1844.

Αυτό μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα.

  • Κάποιες εγγεγραμμένες οικογένειες το 1844, ενδέχεται να έφυγαν από το Ευηνοχώρι ή να μην έχουν μελή με δικαίωμα ψήφου σε αυτήν την χρονική περίοδο.
  • Οικογένειες με μέλη που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 1844, τώρα έχουν.
  • Αύξηση του πληθυσμού με συνεχή και μόνιμη πια εγκατάσταση νέων οικογενειών από διάφορα μέρη.

 Και σε αυτόν τον κατάλογο (όπως και του 1844) πολλά ονόματα Ευηνοχωριτών, τα βρίσκουμε μέχρι τις μέρες μας, ενώ άλλα έχουν χαθεί.

Τα επώνυμα καταγράφονται ακριβώς όπως αναγράφονται στον κατάλογο, ενώ στα βαφτιστικά ονόματα έχουν γίνει μικρές ορθογραφικές διορθώσεις ( Γεώρμιος - Γεώργιος).

Επίσης σε πολλά ονόματα υπάρχουν μικροδιαφορές όπως γράφονταν τότε και όπως είναι γνωστά σήμερα (Μπολονύφας – Πολονύφης) και σε ορισμένες περιπτώσεις ονόματα ενώ αναφέρονται στην ίδια οικογένεια έχουν διαφορετική γραφή μεταξύ τους (Μπηπέλης – Μπεμπέλης, Παστραμάς – Παστρωμάς). Ενώ αλλά έχουν ορθογραφικά λάθη (Ζαωαντιώτης – Ζαπαντιώτης).

Σας παραθέτω τις σελίδες του εκλογικού καταλόγου που αφορούν το Ευηνοχώρι, τοποθετώντας αρχικά τον αύξων αριθμό του εκλογέα (ώστε εάν κάποιος αναζητήσει κάποιο όνομα στα πρωτότυπα των καταλόγων, να το βρει εύκολα) και κατ’ αλφαβητική σειρά με το επώνυμο για τη διευκόλυνσή μας.

Επίσης σας παραθέτω και ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μεσολογγίου για κάθε συνδημότη μας που θέλει να αναζητήσει τους προγόνους του και για κάθε ερευνητή της ιστορίας του τόπους μας.

Νικόλαος Δ. Γιαννής

 

 

1. Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου του έτους 1867.

 

2. Δείτε τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1867.

 

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1844 πατώντας ΕΔΩ..

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1879 πατώντας ΕΔΩ..

 

 

 

   

Ροή Ειδήσεων  

   

Αυτή τη στιγμή...  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Καθημερινά Νέα  

   
© evinochori-kalidona.gr