Ο Εκλογικός Κατάλογος Ευηνοχωρίου - Μεσολογγίου Ετους 1844.

evinochorionΑναζητώντας την ιστορία της γενέτειρά μας, του Ευηνοχωρίου, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ήρθε στα χέρια μου ένα σημαντικό ντοκουμέντο,  ο χειρόγραφος εκλογικός κατάλογος του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1844.

Στις σελίδες του εν λόγω εκλογικού καταλόγου περιέχονται 907 ονόματα ψηφοφόρων, από το Μεσολόγγι και από τα χωριά-οικισμούς της περιοχής της εποχής εκείνης, που αυτοδιοικητικά ανήκαν στον Δήμο Μεσολογγίου (Ευηνοχώρι, Γαλατάς, Ρέτσενα, Κουτσοχέρι, Κουδούνι, Μακρυβούνι, Καινούριο και Γύρα).

Οι εκλογές του 1844 ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας και δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες που είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν ιδιοκτησία.

Η εγγραφή των εκλογέων έγινε χωρίς αλφαβητική σειρά.

Στον εκλογικό κατάλογο αναφέρεται το όνομα, το επίθετο, η ηλικία, αν είναι αυτόχθων ή η χρονολογία εγκατάστασης, καθώς και το επάγγελμα και η κτηματική περιουσία (ήταν προϋπόθεση εγγραφής) του κάθε εκλογέα.

Η επαρχία Μεσολογγίου αποτελούνταν από 4 δήμους: τον Δήμο Μεσολογγίου, τον Δήμο Αιτωλικού, τον Δήμο Μακρυνείας, τον Δήμο Ωλενείας, και είχε δικαίωμα να εκλέξει έναν βουλευτή.

Ψήφισαν 2.233 κάτοικοι και Βουλευτής εκλέχτηκε ο Ζηνόβιος Ι. Βάλβης, ο οποίος έγινε υπουργός επί της Δικαιοσύνης.

Οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής:

 Ζηνόβιος Ι. Βάλβης: 1253

 Παναγιώτης Σωτηρόπουλος: 497

Παναγιώτης Τσιμπουράκης: 477

Μήτρος Δεληγεώργης: 3

Ιωάννης Ζηνόβιος Βάλβης: 1

Μ. Καδδής : 1.

Παναγιώτης άνευ επιθέτου: 1

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη εκκλησία κάθε δήμου.

Οι εκλογείς από το Μεσολόγγι καθώς και από τα χωριά-οικισμούς που αποτελούσαν τον Δήμο Μεσολογγίου ψήφισαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονως στο Μεσολόγγι, από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. καθημερινά κατά το διάστημα 15-22 Οκτωβρίου 1844.

Εγγεγραμμένοι ήσαν 907, ψήφισαν 737 και οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής:

Ζηνόβιος Ι. Βάλβης: 596

Παναγιώτης Τσιμπουράκης: 137

Μήτρος Δεληγεώργης: 3

Οι εγγεγραμμένοι από το Ευηνοχώρι, (συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών Γύρα και Καινούριο), ανέρχονταν σε 58 εκλογείς.

Οι οικισμοί Γύρα και Καινούριο, ήταν μικροί οικισμοί κτηνοτρόφων στον κάμπο του Ευηνοχωρίου και είναι χαρτογραφημένοι σε χάρτες προ του 1900.

Σήμερα οι περιοχές που ήταν οι οικισμοί αυτοί ονομάζονται Γύρα Μάκρη και Ευαγγελίστρια αντίστοιχα.

Ο Πάρεδρος του Ευηνοχωρίου, Ευστάθιος Πλαστήρας ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Ο εκλογικός κατάλογος του Ευηνοχωρίου του 1844 είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο και αποτελεί πηγή γνώσης για το γενεαλογικό δένδρο των σημερινών απογόνων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αν ανατρέξουμε στα επώνυμα των εκλογέων του χωριού μας της εποχής εκείνης, θα δούμε ότι ορισμένα επώνυμα βρίσκονται μέχρι τις μέρες μας από γενιά σε γενιά και άλλα έχουν χαθεί για πολλούς λόγους.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπήρξαν απόγονοι άρρενες ή οι απόγονοί τους μετακόμισαν από το χωριό, καθώς και κάποια επώνυμα άλλαξαν, π.χ. από Κωνσταντάκης σε Κωνσταντακόπουλος.

Επίσης ορισμένα επώνυμα σημερινών κατοίκων του Ευηνοχωρίου δεν απαντώνται στον κατάλογο.

Αυτό συμβαίνει διότι κάποιες οικογένειες δεν είχαν μέλη με δικαίωμα ψήφου ή κάποιοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό αργότερα.

Σας παραθέτω καθαρογραμμένες τις σελίδες του εκλογικού καταλόγου που αφορούν το Ευηνοχώρι, τοποθετώντας πρώτα το επώνυμο κατά αλφαβητική σειρά για τη διευκόλυνσή μας. Τα επώνυμα καταγράφονται ακριβώς όπως αναγράφονται στον πρωτότυπο χειρόγραφο κατάλογο.

* Στην συνεχεία σας παραθέτω ολοκληρωμένο και ενοποιημένο τον πρωτότυπο χειρόγραφο εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μεσολογγίου με όλους τους οικισμούς-χωριά

(Μεσολόγγι, Ευηνοχώρι, Γαλατάς, Ρέτσενα, Κουτσοχέρι, Κουδούνι, Μακρυβούνι, Καινούριο και Γύρα), οπού όλοι οι σημερινοί κάτοικοι μπορούν να ψάξουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

** Επίσης θα υπάρξουν και άλλες 2 δημοσιεύσεις εκλογικών καταλόγων των ετών 1867 και 1879 που αφορούν το Ευηνοχώρι.

 Νικόλαος Δ. Γιαννής

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου το έτος 1844.

 

1. ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ - 1844

 2. ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (Ευηνοχώρι, Γαλατάς, Ρέτσενα, Κουτσοχέρι, Κουδούνι, Μακρυβούνι, Καινούριο και Γύρα

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1867 πατώντας ΕΔΩ..

 

Δείτε τον εκλογικό κατάλογο Ευηνοχωρίου και του Δήμου Μεσολογγίου του έτους 1879 πατώντας ΕΔΩ..

 

   
© evinochori-kalidona.gr