Στάλινγκραντ, 2-2-1943: Η φονικότερη μάχη του Β' ΠΠ

Στάλινγκραντ, 2-2-1943: Η φονικότερη μάχη του Β' ΠΠ

stalingkrantΜια μέρα σαν και αυτή, το 1943, οι τελευταίοι γερμανοί στρατιώτες που πολεμούσαν στο Στάλινγκραντ, θα παραδοθούν στον Κόκκινο Στρατό και θα σηματοδοτήσουν και επίσημα το τέλος της πιο πολύνεκρης πολεμικής αναμέτρησης του 20ου αιώνα.

Στις 22 Ιουνίου του 1941, παρά τις συνθήκες ειρήνης ανάμεσα στη Ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση του 1939, οι δυνάμεις του Χίτλερ θα εξαπολύσουν επίθεση στη Σοβιετική Ένωση.

Ενισχυμένη από την ανώτερη στρατιωτική της δύναμη, οι γερμανοί εισβάλλουν και προκαλούν τεράστιες απώλειες στον κόκκινο στρατό και τον σοβιετικό πληθυσμό.

Με την συνδρομή των συμμάχων του Άξονα, οι Γερμανοί θα κατακτήσουν μεγάλες εκτάσεις και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη οι μεγάλες Ρωσικές πόλεις του Λένινγκραντ και η Μόσχα θα βρεθούν υπό κατάσταση πολιορκίας. Οι Σοβιετικοί θα αντέξουν την πίεση και ο βαρύς χειμώνας θα αναγκάσει τους Γερμανούς να διακόψουν την επεκτατικές επιχειρήσεις τους.

Το καλοκαίρι του 1942, ο Χίτλερ θα διατάξει την 6η Στρατιά του, υπό την ηγεσία του στρατηγού Friedrich von Paulus, να καταλάβουν το Στάλινγκραντ στον Νότο. Ένα βιομηχανικό κέντρο και εμπόδιο στα σχέδια των Ναζί να ελέγξουν τα πετρέλαια του Καυκάσου. Τον Αύγουστο, οι γερμανικές δυνάμεις θα προωθηθούν στον ποταμό Βόλγα με τα γερμανικά βομβαρδιστικά να ξεκινούν την επίθεση και να μετατρέπουν το Στάλινγκραντ σε σωρό ερειπίων. Περισσότεροι από 40.000 τα θύματα της πρώτης μέρας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Paulus διατάσει την πρώτη χερσαία επίθεση στο Στάλινγκραντ εκτιμώντας πως ο στρατός του θα χρειαστεί περίπου δέκα μέρες για την κατάληψη της πόλης.

Θα κάνει λάθος. Θα είναι η αρχή της πιο αιματηρής μάχης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανική στρατιά θα βρει απέναντι της τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Vasily Zhukov που θα χρησιμοποιήσει τα συντρίμμια της πόλης ως πλεονέκτημα για αμυντικές οχυρώσεις. Οι Ρώσοι θα ξεκινήσουν αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως «Ο Πόλεμος των Ποντικιών» καθώς οι μάχες θα εκτυλιχτούν στα ερείπια της πόλης.

Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν ήταν αποφασισμένος να απελευθερώσει την πόλη του έφερε το όνομα του και τον Νοέμβριο θα διατάξει να σταλεί ένας μεγάλος αριθμός ενισχύσεων στην πόλη. Λίγες μέρες αργότερα ο στρατηγός Ζούκοφ θα εξαπολύσει την σοβιετική αντεπίθεση μέσα από τα χαλάσματα του Στάλινγκραντ. 500,000 σοβιετικοί θα ριχθούν στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας. Μέσα σε 3 μέρες οι γερμανικές δυνάμεις θα περικυκλωθούν.

Οι Ιταλοί και οι Ρουμάνοι που πολεμούν στο πλευρά της Γερμανίας θα παραδοθούν. Οι Γερμανοί αν και θα λαμβάνουν ελάχιστες προμήθειες από αέρος θα κρατήσουν τις θέσεις τους περιμένοντας ενισχύσεις. Ο Χίτλερ θα διατάξει τον στρατηγό του να παραμείνει στο σημείο και να μην παραδοθεί για κανένα λόγο.

Μόνο 90.000 γερμανοί στρατιώτες έμειναν ζωντανοί. Η Μάχη του Στάλινγκραντ γύρισε τη ροή του πολέμου ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση. Ο στρατηγός Ζουκόφ θα οδηγήσει αργότερα τον Κόκκινο Στρατό στο Βερολίνο. Την 1η Μαίου του 1945, το Βερολίνο παραδόθηκε.

Πηγή : http://goodstory.gr

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι