Και Περικοπές στην Πανεπιστημιακή Γνώση

ME το αιτιολογικό της μείωσης των δαπανών το Υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα με εγκύκλιό του «έκοψε» τα πολλαπλά βιβλία

από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και επιβάλλει ένα μόνο βιβλίο ανά μάθημα ανά έτος. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που «διαχειρίζεται» η απόφαση, αναφέρουμε ότι αυτό είναι κατά μέσο όρο 120 ευρώ ανά φοιτητή ανά έτος, ποσό που περιλαμβάνει και τα πολλαπλά βιβλία που ενόχλησαν το υπουργείο, ή 0,85 τοις εκατό των συνολικών δαπανών για την παιδεία. Μέχρι εκεί έφτασε η «φτώχεια» της κρίσης, η γκρίνια της κακομοιριάς, η κατάντια της εκπαίδευσης και η απόγνωση της εξουσίας. Θεωρεί πολλά τα 120 ευρώ που πληρώνει κάθε χρόνο το κράτος σε βιβλία ανά φοιτητή και πάει να κόψει και αυτή τη «δαπάνη». Το αιτιολογικό ήταν πως ορισμένοι καθηγητές το παράκαναν και μοίραζαν μέχρι και 11 βιβλία σε ένα μάθημα! Ναι, υπήρχαν ορισμένες παρατυπίες, πολλές ή λίγες δεν έχει σημασία. Αντί όμως να διερευνήσει και να τιμωρήσει την καταστρατήγηση, τιμώρησε 500 χιλιάδες φοιτητές να εκπαιδεύονται με ένα μόνο σύγγραμμα, σε δόξα της παπαγαλίας.

Η επιλογή ενός ή περισσότερων βιβλίων γίνεται με αιτιολογημένη εισήγηση κάθε διδάσκοντος (ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη) και εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του οικείου τμήματος του πανεπιστημίου. Aρα υπάρχουν θεσμοί για να γίνει έλεγχος αν κάποιοι καθηγητές ξεπέρασαν τα όρια της δικαιοδοσίας τους. Προφανώς δεν είναι λόγος να κοπούν τα συγγράμματα από την πλειονότητα των φοιτητών. Κανείς δεν περίμενε πως τον 21ο αιώνα θα είναι επιδίωξη της πολιτείας να γίνεται εκπαίδευση μέσω ενός και μόνο βιβλίου, μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, για την ασυλία και το αυτοδιοίκητο του οποίου κόπτονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις. Εκπαίδευση σημαίνει κυρίως σύνθεση απόψεων και όχι παπαγαλία. Πώς θα επιτευχθεί αυτό μέσα από ένα και μόνο σύγγραμμα; Αλλά επειδή δεν θα γίνει αυτό και οι διδάσκοντες που σέβονται την τήβεννο που φοράνε θα συνεχίσουν να παραδίδουν ύλη με πλάτος και βάθος, θα ανθήσει η βιομηχανία των φωτοτυπιών και των κλεψίτυπων (και παράνομων) ηλεκτρονικών βιβλίων, σε βάρος των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, εκ των οποίων πολλοί είναι αλλοδαποί.

Ακόμη εγείρεται ζήτημα αν είναι συνταγματικό το νέο μέτρο. Στο πλαίσιο της δωρεάν παιδείας, που είναι θεσμός συνταγματικά κατοχυρωμένος, το κράτος υποχρεούται να παρέχει τόσα βιβλία όσα κρίνει ο διδάσκων. Ορισμένοι καθηγητές θεωρούν ότι το νέο μέτρο περνάει τα όρια της συνταγματικότητας, επειδή περιορίζει την ελευθερία του πανεπιστημίου να ορίζει τη διδακτέα ύλη και μάλιστα με μια απλή απόφαση της κεντρικής διοίκησης, και όχι του ίδιου του πανεπιστημίου.

Τέλος, μπαίνει σε μαρασμό ο κλάδος των εκδοτών, ο οποίος ξαφνικά, απροειδοποίητα και αναίτια βρέθηκε στη μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς, μπροστά σε ένα κράτος που αθέτησε τις υποχρεώσεις του από ανειλημμένες συμβάσεις εκτύπωσης και παράδοσης βιβλίων, με αποτέλεσμα να επίκειται μπαράζ συρρικνώσεων ή πτωχεύσεων πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων.

Του Κ. Λουρόπουλου

Πηγή: Express.gr

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι