Γιώργος Καραπαπάς
Ελπίδα Δρόσου
Κάτια Παντελή-Ντούνη
Διονύσης Φούντας

Πανηγύρι Του Αη Γιαννιού

aigiannis1Το  πανηγύρι του Αη-Γιάννη το γιορτάζουμε στο Ευηνοχώρι και είναι από τα πιο ωραία παραδοσιακά πανηγύρια στην περιοχή μας , διεξάγεται στις 23 και 24 Ιουνίου κάθε έτους.

Το πανηγύρι του Αη-Γιάννη έχει τις  ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και ειδικότερα στην περίοδο  των «Αρματολών και Κλεφτών».

Το παλιό εξωκκλήσι του ΑH ΓIANNH επί Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρολό στην περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Πολιορκίας του Μεσολογγίου .

Βρίσκετε στους πρόποδες του Αράκυνθου εκεί όπου υπάρχει η Αρχαία Καλυδώνα που ένωνε το Μποχώρι με το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή .

fof1975Τα στοιχεία του πανηγυριού παραμένουν ανόθευτα μέχρι και σήμερα.

Οι Αρματωμένοι είναι ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες τον Ντουλαμά ή την Φουστανέλα, φορώντας  άρματα όπως οι αγωνιστές το '21.

Τα όργανα είναι το Νταούλι και Ζουρνάς , και οι χοροί των Αρματωμένων  είναι από τα παραδοσιακά κλέφτικα τραγούδια ,  και οι οργανοπαίκτες, είναι τσιγγάνοι .

 

 

 

 IMG_6281Αυτά τα παλιά χαρακτηριστικά κάνουν το πανηγύρι του Αη-Γιάννη ξεχωριστό ,  χαίρεσαι και καμαρώνεις τους αρματωμένους που χορεύουν με την παλιές ενδυμασίες , και μαζί με τους αρματωμένους , συμμετέχουν στο χορό και όλοι οι παρευρισκόμενοι .

 

 

 

 IMG_6317Στις 23 και 24 Ιουνίου κάθε έτους τιμούμε την χάρη του Ιωάννη του Προδρόμου και  ταυτόχρονα οι μέρες αυτές είναι γλέντι και κατάνυξη, αληθινή τελετή, μοιρολόι  για «το δράμα της σκλαβιάς» και τραγούδι για «τον πόθο της Λευτεριάς».

 

 

 

fof19755Αυτός είναι ο λόγος που το πανηγύρι του Αη-Γιάννη έχει έναν πολυσύνθετο ιστορικό -θρησκευτικό - κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα και σας καλούμε να δείτε και να ζήσετε το μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι του Αη-Γιάννη στο Μποχώρι.

 

 

 

                                                 fof1976-04      FOTO125

 

 

  

 

Σόφη Λαναρά

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι

Γιώργος Καραπαπάς
Ελπίδα Δρόσου
Κάτια Παντελή-Ντούνη
Διονύσης Φούντας