Το πανηγύρι Η Ιστορία του

aisimios3Ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά πανηγύρια της πατρίδας μας είναι το μοναδικό και ανεπανάληπτο πανηγύρι του Άη-Συμιού, που γιορτάζεται στο Μεσολόγγι δύο φορές το χρόνο.

Το χειμωνιάτικο πανηγύρι γιορτάζεται στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών και αποτελεί συνέχεια του πανηγυριού των Μεσολογγιτών στα χρόνια της σκλαβιάς.

Στον Αη-Συμιό, μοναστήρι που χτίστηκε στα 1740 στην πλαγιά του Αράκυνθου ή Ζυγού, αντάμωναν οι κάτοικοι της περιοχής με τους ονομαστούς Κλέφτες. Εκεί με το πρόσχημα του γλεντιού έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις.

Το ίδιο μοναστήρι καθόρισαν ως τόπο συνάντησης οι Εξοδίτες, που θα κατάφερναν να σωθούν την ηρωική νύχτα της Εξόδου, την νύχτα του χαλασμού (10 Απριλίου 1826).

Από το μοναστήρι του Αη-Συμιού πήρε το όνομά του το πανηγύρι, που δέθηκε με την ιστορία της πόλης και τιμά τα ηρωικά αυτά γεγονότα. Εκτός από το χειμωνιάτικο πανηγύρι έχουμε και το καλοκαιρινό, το οποίο είναι το ίδιο παλιό και γιορτάζεται την Κυριακή της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη της Αγίας Τριάδας.

aisimiosΗ επανάσταση του 1821 είχε αναστείλει την συνήθεια αυτή, όμως η απελευθέρωση την επανέφερε μόνιμα πλέον στην επιφάνεια με περισσότερη μάλιστα λαμπρότητα και πατριωτική έξαρση. Δημιούργησαν ένα πανηγύρι με πολυσύνθετο ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και συμβολικό μαζί χαρακτήρα. Ένα πανηγύρι με πλούσιο λαϊκό χρώμα και ξεχωριστή λαογραφική σημασία, αληθινή τελετή και μνημόσυνο της λεβεντιάς, ηρωϊκό τραγούδισμα του ακοίμητου πόθου της λευτεριάς, γλέντι και κατάνυξη.

Είναι το πανηγύρι των αρματωμένων, μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετεχει όλος ο κόσμος πλάι στις παρέες των αρματωμένων και των καβαλλαραίων.

Οι Μεσολογγίτες που παίρνουν μέρος στο πανηγύρι είναι χωρισμένοι σε δύο τάξεις: τους αρματωμένους και τους καβαλλαραίους. Οι αρματωμένοι άντρες και νέοι ντύνονται όπως οι παλιοί Κλέφτες και αγωνιστές.

Τα ρούχα και τα άρματα του Αη-Συμιώτη δεν έχουν τα όμοιά τους σε κανένα ανάλογο πανηγύρι πουθενά στην Ελλάδα. Οι καβαλλαραίοι είναι οι περισσότεροι νέοι, που ιππεύουν άλογα ζωηρά.

aisimios1Τα κύρια στοιχεία του πανηγυριού που παρέμειναν απόλυτα ανόθευτα μέχρι σήμερα είναι τα όργανα και τα τραγούδια του.

Οι οργανοπαίχτες είναι τσιγγάνοι που μαθαίνουν ζουρνά και νταούλι από γενιά σε γενιά πρακτικά. Από τα τραγούδια του, γνήσια δημοτικά και ατόφια στο χρόνο, πολλά είναι τοπικά, καθαρά μεσολογγίτικα και τραγουδιούνται για πολλές γενιές με τον ίδιο «Αη-Συμιώτικο» τρόπο. Σας καλούμε να δείτε και να ζήσετε αυτό το μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι και πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσετε ποτέ…

Αρ. Καβάγιας.

Δείτε περισσότερα :  http://aisimios.wordpress.com/

 

 

 

   

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28η Οκτωβρίου 1940. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Η αξία της θυσίας ανεκτίμητη. Η Ελλάδα τιμάει σήμ...
Την Δευτέρα 2/10/2017 το Δημοτικό σχολείο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε το Δημοτικό σχολείο Γαλατά και από κοινού οι μ...
Ξεκινούν από την Κυριακή 1/10/2017 και ώρα 17:00 στο σνακ μπαρ το “Στέκι” (παλιό ενδιάμεσο) τα εβδομαδιαία ραντεβού...
   

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε λίγες ημέρες θα απολαμβάνουμε τις νέες δημιουργίες μαγειρικής μέσα από το βιβλίο του δικού μας Μποχωρίτη ...
Μια όμορφη φθινοπωρινή απόδραση έζησαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου Η Αρχαία Κ...
Από το Πνευματικό Κοινωνικό & Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ανακοινώνεται η πρόσληψη ...
   

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ VIDEO

Το Χοροστάσι Ευηνοχωρίου στην Ερατεινή Φωκίδος.  ...
VIDEO απο τα αριστεία μαθητών και χοροί στο &E...
VIDEO Ιπποδρομίες στο Εξωκλήσι του Αγίο&ups...
   

Τελευταίες Εκδηλώσεις

   

Τελευταίες Ειδήσεις - Νέα

   
© evinochori-kalidona.gr