l-kalydwna-2015 00Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες τα δυο χρόνια θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου«Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» και ήδη ορίστηκε η διαδικασία εκλογής νέας διοίκησης για τις 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε έναν απολογισμό όσων καταφέραμε αυτή τη διετία, βασισμένο στην αρχή του «όλοι μαζί μπορούμε πολλά» και με κεντρικό στόχο να κάνουμε το Ευηνοχώρι μας επίκεντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Τομείς δράσης μας τα ήθη και έθιμα, ο παραδοσιακός πολιτισμός, το περιβάλλον, ο εθελοντισμός η νεολαία, η επιμόρφωση, η ψυχαγωγία, η διασκέδαση, η κοινωνική προσφορά, και η καθημερινότητα.

 • Στο παραδοσιακό πανηγύρι του Αη-Γιάννη (23-24 Ιουνίου) ο Σύλλογός μας και η παρέα των αρματωμένων «Ο ΕΛΑΤΟΣ» έδωσαν ένα ξεχωριστό παρών στο κορυφαίο έθιμό μας, όπου ειδικότερα φέτος είχαμε την πολυπληθέστερη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, νέων και παλαιών αρματωμένων, βάζοντας όλοι μαζί ένα ακόμα λιθαράκι στη διαιώνιση του κορυφαίου εθίμου του χωριού μας. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε τρισάγιο στην μνήμη των μελών της παρέας αρματωμένων «Ο ΕΛΑΤΟΣ», που δεν ζουν, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους.
 • Τμήσαμε με την παρουσία μας και τις δύο χρονιές τις Γιορτές Εξόδου αποτίοντας φόρο τιμής στη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
 • Όσον αφορά το δίπτυχο περιβάλλον – εθελοντισμός, πραγματοποιήσαμε στο χωριό εθελοντικούς καθαρισμούς, έγινε δενδροφύτευση ενός μέρους της πλατείας Οδ. Ελύτης και ανακαινίσαμε το εξωκλήσι του Αη-Γιάννη με συνεισφορά μελών και φίλων του Συλλόγου.
 • Στο κοινωνικό μας έργο συγκεντρώσαμε φάρμακα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προσφέρουμε αίμα στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ευηνοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», όπου είμαστε συνιδρυτές, παρείχαμε τρόφιμα αλλά και οικονομική ενίσχυση σε «ευαίσθητες» οικογένειες και διοργανώσαμε τον φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα «ΨΗΛΟΙ – ΚΟΝΤΟΙ» της Μ. Παρασκευής με τα έσοδά του να διατίθενται για κοινωφελή σκοπό.
 • Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία με τη νέα γενιά συνεχίζοντας τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, όπου μοιράζονται δώρα στα παιδιά, καθιερώσαμε πέρσι την Γιορτή Νεολαίας με ορχήστρα που αποτελούσαν «δικά» μας παιδιά. Από φέτος καθιερώσαμε την 1η Παιδική Γιορτή, τον Αύγουστο, με εμψυχωτή (κλόουν) και μπουφέ για τους μικρούς μας φίλους. Πραγματοποιήσαμε δύο παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων σε Δημοτικό και Γυμνάσιο με την παρουσία των συγγραφέων (Το κάστρο της Ωριάς – Παντελής Σταματελόπουλος & Μαρία Ηλιοπούλου) και (Καλοκαιρινό Μπουρίνι – Βισσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου).
 • Η Απονομή Αριστείων στους μαθητές των σχολείων του χωριού μας από το Σύλλογο είναι επίσης μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση που παρουσιάσαμε αυτή τη διετία. Φέτος συνδυάστηκε με την παρουσία, ύστερα από πρόσκλησή μας, του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δανίας στην Ελλάδα Dr Rune Frederiksesn, ο οποίος είναι και επίσημα επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας λόγω της αγάπης του για το Ευηνοχώρι και το Σύλλογό μας, αλλά και τη μεγάλη προσφορά του στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Καλυδώνας.
 • Πραγματοποιήσαμε χειμερινές εκδρομές σε Μέτσοβο-Γιάννενα και Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ ξεχωριστή ήταν η επίσκεψή μας στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης με περιήγηση στα σοκάκια της πανέμορφης Πλάκας.
 • Παρουσιάσαμε εξαιρετικές εκθέσεις παραδοσιακών αντικειμένων με θέμα τα υφαντά τη μια χρονιά και τα κεντήματα την άλλη, όπου θαυμάσαμε μοναδικής έμπνευσης και τέχνης κειμήλια που δημιούργησαν οι γυναίκες του χωριού μας.
 • Συνεχίστηκε και τα δύο αυτά χρόνια η Γιορτή Γλυκού που αποτελεί την πιο γλυκιά βραδιά του καλοκαιριού δοκιμάζοντας μοναδικές γλυκές λιχουδιές που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού μας.
 • Ο μεγάλος Αποκριάτικος Χορός μας όπου εκεί έχουμε καθιερώσει να τιμούμε πρόσωπα και φορείς για την προσφορά τους στο Σύλλογό, το χωριό και την κοινωνία δικαίωσε και τα δύο αυτά χρόνια τη φήμη του ως η κορυφαία εκδήλωσή μας, ενώ στη Γιορτή Γυναίκας ( 8 Μαρτίου) που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, φέτος σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης με απίστευτο γλέντι και χορό. Παράλληλα συνεχίζεται δύο φορές την εβδομάδα ο «καφές» των γυναικών για μέλη και φίλες, προσφέροντας την ευκαιρία για χαλαρές απογευματινές αποδράσεις.
 • Συνεργαζόμαστε με την Τοπική Κοινότητα για θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας και πριν λίγο καιρό καταθέσαμε στον ΟΣΕ κοινή επιστολή – πρόταση (Σύλλογος – Κοινότητα – Δήμος) για ανακαίνιση του δευτέρου κτιρίου της πλατείας Οδ. Ελύτης (πρώην οικία σιδηροδρομικού), ώστε αυτό να γίνει μουσείο παραδοσιακών αντικειμένων, αναβαθμίζοντας το Ευηνοχώρι μας.
 • Με σκοπό την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μας καταθέσαμε επίσημη πρόταση σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών γύρω από τον Εύηνο για διοργάνωση κοινής Παραευήνιας Γιορτής και ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση – ανταλλαγή απόψεων.
 • Όσον αφορά την οργάνωση του Συλλόγου μας συνεχίστηκαν οι αθρόες προσφορές από μέλη και φίλους (Η/Υ, εκτυπωτής-fax, λάβαρο, σημαία) ενώ αποκτήσαμε μια ακόμα ανδρική στολή (ντουλαμάς) και δυο γυναικείες για τις παραδοσιακές εκδηλώσεις μας..

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Διοικητικό Συμβούλιο σε όλους σας για τη στήριξη, τη συμμετοχή και την παρουσία σας στις δράσεις μας. Δίνετε την δύναμη για να συνεχίσει ο Σύλλογός ‘ Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» την προσφορά του για ένα καλύτερο Ευηνοχώρι για 37η χρονιά, αφού σε λίγες μέρες γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας…

Ευηνοχώρι 9 Σεπτεμβρίου 2015

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ

 

 

eyxes-arxaia-kalydwna 01

 

   

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Δευτέρα 2/10/2017 το Δημοτικό σχολείο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε το Δημοτικό σχολείο Γαλατά και από κοινού οι μ...
Ξεκινούν από την Κυριακή 1/10/2017 και ώρα 17:00 στο σνακ μπαρ το “Στέκι” (παλιό ενδιάμεσο) τα εβδομαδιαία ραντεβού...
  Το τιμητική του είχε το όμορφο εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας που δεσπόζει στην δυτική πλευρά του μποχωρί...
   

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια όμορφη φθινοπωρινή απόδραση έζησαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου Η Αρχαία Κ...
Από το Πνευματικό Κοινωνικό & Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ανακοινώνεται η πρόσληψη ...
Η κατανομή αξιωμάτων στο νέο Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου “Η Αρχαία Καλυδώνα” έχει ως εξής : ...
   

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ VIDEO

Το Χοροστάσι Ευηνοχωρίου στην Ερατεινή Φωκίδος.  ...
VIDEO απο τα αριστεία μαθητών και χοροί στο &E...
VIDEO Ιπποδρομίες στο Εξωκλήσι του Αγίο&ups...
   
© evinochori-kalidona.gr