Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αρχαία Καλυδώνα" Επιστολή στον ΟΣΕ.

Με αφορμή την από 29 Αυγούστου 2012 επιστολή - καταγγελία σας με αριθ. πρωτ. 2324954 κατά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με θέμα: ¨Παράνομη κατάληψη - καταπάτηση - χρήση χώρων ιδιοκτησίας ΟΣΕ

και παρακώλυση κυκλοφορίας σιδηροδρομικών οχημάτων¨ και με δεδομένο ότι μας αφορά ως πολιτιστικό σύλλογο άμεσα αφού αναφέρεται στο Ευηνοχώρι θέλουμε να εκφράσουμε και εμείς την δική μας διαπίστωση και άποψη.

 

Το όλο θέμα, την ανάδειξη του οποίου σε τέτοιο βαθμό θεωρούμε υπερβολική, διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους ενότητες που είναι η νομική (εφαρμογή διατάξεων και όρων χρήσης) και η πρακτική (εφαρμογή του νομικού σκέλους στην καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των κατοίκων).

Στο νομικό σκέλος τώρα όπως γνωρίζετε ο χώρος εκτάσεως 1.750τ.μ. μαζί με τα δύο κτίρια έχει παραχωρηθεί στην κοινότητα Ευηνοχωρίου ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ με χρησιδάνειο από το 1992 για διαμόρφωση πλατείας και δημιουργία πολιτιστικού κέντρου βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΣΕ 3150/4/12/1979.

Με βάση αυτά δημιουργήθηκε μια ευρύχωρη και όμορφη πλατεία (Οδ. Ελύτης) χωρίς σιδηροδρομικές γραμμές αφού αυτές είχαν ξηλωθεί και απομακρυνθεί και έτσι δημιουργήθηκε ένας ζωντανός χώρος με πολύ πράσινο (φοίνικες), μια παιδική χαρά δώρο του συλλόγου μας στο χωριό και τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου (αρ. απόφασης 138/2005) καθώς επίσης και ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που δραστηριοποιείται ο σύλλογός μας στο πρώην  ερειπωμένο κτίριο των εκδοτηρίων.

Με την δημιουργία του έργου της ¨ανακαίνιση-σιδηρ. Γραμμής Κρυονερίου – Αγρινίου¨ η πλατεία μας κόπηκε στα δύο αφού πέρασαν νέες γραμμές με ρείθρο αλλά χωρίς πρόβλεψη για τα όμβρια και έτσι το βόρειο τμήμα έγινε χώρος για λιμνάζοντα νερά , λάσπες και σκουπίδια. Γνωρίζετε επίσης ότι έγινε μόνο ένα δοκιμαστικό δρομολόγιο Μεσολόγγι-Ευηνοχώρι (για ποιο σκοπό άραγε;) και έκτοτε ούτε τρένο ούτε τροιζήνα  δεν ξαναπέρασε στο χωριό μας αντίθετα έμεινε το πρόβλημα.

Παρ όλα αυτά με ενέργειές μας καταφέραμε να μας δοθεί άδεια (αρ/πρώτ 4874900) από τον ΟΣΕ και έτσι διαμορφώσαμε με σκυρόδεμα την πλατεία μας σε δύο επίπεδα αφήνοντας περιθώριο 5 εκατοστών κατά μήκος του εσωτερικού των γραμμών όπως μας υποδείξατε.

Παρ όλα αυτά το διάκενο  που υπήρχε δημιούργησε ατυχήματα συγχωριανών  μας το ένα από τα οποία ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα ο σύλλογος,το τοπικό συμβούλιο και ο δήμος να δεχόμαστε έντονα παράπονα να κλειστούν αυτές οι αφού η σιδ. Γραμμή Κρυονέρι-Αγρίνιο είναι ΝΕΚΡΗ.

Έτσι ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αναμόρφωσε όλο το βόρειο τμήμα με πλακόστρωση 60 μέτρα.μήκους και σκέπασε αυτές τις επικίνδυνες παγίδες δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν  τα παιδιά μας αλλά και να υπάρχει ομαλή πεζοπορία για τους συγχωριανούς μας ιδιαίτερα τους ενήλικες.

Ερχόμαστε τώρα στη δεύτερη ενότητα του όλου θέματος που είναι η πρακτική εφαρμογή των όρων στην καθημερινότητα των συγχωριανών μας εν ετει 2012.

Παρακώλυση σιδηρ.οχημάτων όπως καταγγέλετε δεν υφίσταται αφού η γραμμή είναι νεκρή,το τρένο πέρασε μόνο μια φορά δοκιμαστικά το 2004 και η τροιζήνα που ελέγχει τη γραμμή δεν πέρασε 10 χρόνια ποτέ απ το χωριό μας.

Δεν είναι τουλάχιστον υπερβολή ο ΟΣΕ να απειλεί με μυνήσεις αυτούς που όχι μόνο αξιοποίησαν πολλαπλώς των περιουσία του,όχι μόνο δεν την καταπάτησαν –κατέλαβαν όπως λέτε στο έγγραφό σας  αλλά τον φροντίζουν κάθε μέρα αφού είναι η πλατεία τους και προσπαθούν να διατηρούν τον χώρο καθαρό και όμορφο.

Γιατί θα πρέπει εμείς που ζούμε σ αυτό το όμορφο χωριό να υποστούμε τις συνέπειες ενός έργου για το οποίο σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ στο όνομα της τυπικότητας να φαίνονται οι σιδηροδρομικές ράγες και τα παιδιά μας να κινδυνεύουν?

Σεβόμαστε το χρησιδάνειο,την περιουσία του ΟΣΕ θα συνεχίσουμε να την φροντίζουμε και να την αξιοποιούμε στα κομμάτια που αφορούν το Ευηνοχώρι όχι όμως εις βάρος της ποιότητας ζωής των συγχωριανών μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου να δημιουργήσει μια πανέμορφη πλατεία για τα παιδιά μας.

Εάν κάποια στιγμή οριστικά και επίσημα αυτή η γραμμή επαναλειτουργήσει θα βοηθήσουμε κι εμείς με προσωπική εργασία αν χρειαστεί να αποκαλυφθούν οι ράγες γι αυτά τα 60 μέτρα που έχουν επικαλυφθεί.

Αφήστε μας να χαιρόμαστε την πλατεία μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε αφού δεν συντρέχει κανένας λόγος κατάληψης-καταπάτησης γιατί απλά η γραμμή αυτή είναι νεκρή.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ

Ο Πρόεδρος: Ζαρκάδας Σπύρος

Ο Γραμματέας: Μαραγκούλας Βασίλειος

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΜΑΣΤΡΑΠΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΛΟΝΥΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΠΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΚΥΡΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΛΑΝΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

   
© evinochori-kalidona.gr