Μια πλατεία που προκαλεί ..(Μέρος β΄)

IMG 0052Μετά απο το πρώτο άρθρο που φέραμε στο φώς για την πλατεία Οδυσσέας Ελύτης και λαμβάνοντας email απο το agrinioculture το οποίο δημοσιεύουμε και τους απαντάμε.

email απο το Αγρινιώτικο site. 

Επιτρέψτε μας να σας διευκρινίσουμε κάποια πράγματα γιατί νομίζω ότι κακώς κρίνετε το δημοσίευμά μας περίεργο.

Το δημοσίευμα μεταφέρει δυο πράγματα που είναι απολύτως αληθή και εξακριβωμένα.Πρώτον ότι ο δήμος Μεσολογγίου προχώρησε στην ανακατασκευή χωρίς να έχει άδεια από τον ΟΣΕ, αν θέλουμε να έχουμε κράτος και πιστεύω πως συμφωνείτε με αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε καταφανέστατα με μια παρανομία. Είναι αυτονόητο βέβαια πως πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου άρα θα πρέπει το κράτος να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και να μην αφήνει επενδύσεις μισοτελειωμένες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτό πάντα είναι ζητούμενο.  Δεύτερον είναι απόλυτα εξακριβωμένη η πληροφορία ότι  το Β΄ τμήμα γραμμής και ο υπεύθυνος μηχανικός γραμμής του ΟΣΕ στην Πάτρα είναι ενήμερος μετά από καταγγελίες πολιτών. Το τι θα πράξει ο ΟΣΕ από εδώ και πέρα μετά τις καταγγελίες, δεν το ξέρω…

Συμφωνούμε απόλυτα ότι έτσι όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα η γραμμή δεν προσφέρει τίποτα, ενώ η πλατεία προσφέρει κάτι ! Και αυτό επιτρέψτε μου να σας πω ότι ισχύει και για το Ευηνοχώρι και για το Μεσολόγγι και για το Αιτωλικό και για το Αγρίνιο και για κάθε χωριό από το οποίο περνά η γραμμή. Όμως η σκληρή πραγματικότητα δεν πρέπει να μας κάνει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε ότι άλλη είναι η προοπτική μια σιδηροδρομικής γραμμής και άλλη μιας πλατείας. Το γεγονός ότι -όπως είναι τα πράγματα τώρα- η πλατεία προσφέρει κάτι, δεν πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε να διεκδικούμε την επαναλειτουργία της γραμμής και σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε τις προοπτικές της γραμμής. Προσωπικά αν θέλετε  πιστεύω πως αυτή η γραμμή είναι η γραμμή που μπορεί να ενώσει την περιοχή του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, γιατί είναι προς το συμφέρον και το δύο να λειτουργήσει. Και όσο η γραμμή θα μας ενώνει θα μπορούμε να αμβλύνουμε τους τοπικισμούς που υπάρχουν εκατέρωθεν και που τόσο μας έχουν στοιχίσει.

Τα του κράτους τα ξέρουμε όλοι μας… Σύντομα όμως βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απελευθερώσει το σιδηρόδρομο, και τότε επειδή έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής –από ιδιώτη συγκοινωνιολόγο – υπάρχει η πιθανότητα να ενδιαφερθούν ιδιώτες και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η γραμμή διέρχεται από τόσους αρχαιολογικούς χώρους και σε απόσταση αναπνοή από 3 αρχαία Θέατρα. Το κράτος και οι Βερελήδες του δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη γραμμή, η μόνη δυνατότητα είναι αυτή των ιδιωτών, αλλά για να έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γραμμή και να μην την καταστρέφουμε… Γι’ αυτό ναι στην πλατεία αλλά όχι πάνω στις ράγες!!! Σημειωτέον ότι στο Ευηνοχώρι η ζημιά στη γραμμή είναι μικρή, σας θυμίζω τη πολύ μεγάλη ζημιά που έχει προξενήσει στη γραμμή κοντά στη Σταμνά η εταιρεία που κατασκεύασε την παράκαμψη Αγρινίου – Ιόνια Οδός .

Θα μπορούσα να σας παραθέσω αρκετά δημοσιεύματά μας -από την εποχή που το agrinioculture ήταν ένα απλό blog- που κατηγορούσαν ευθέως τις προεκλογικές βόλτες του κ. Βερελή, αλλά αυτό θα ήταν περιαυτολογία για εμάς. Εξάλλου πλέον έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τις πολιτικάντικες πρακτικές, προτιμότερο είναι να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε κάτι ωφέλιμο για τις κοινωνίες μας πατώντας πάνω σε ό,τι  άφησαν πίσω τους (σ.σ. σ/δ γραμμές)  οι πολιτικάντικες πρακτικές. Για να πάμε μπροστά είμαστε αναγκασμένοι ως κοινωνίες σε ό,τι απομεινάρια και ό,τι μισοτελειωμένα έργα άφησε πίσω της η συμμορία των Βερελήδων να χτίσουμε το μέλλον μας.

Το δημοσίευμά μας δεν στρέφεται κατά των Μποχωριτών, που χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες υποθέτω πως κάτοικοι και φορείς θέλουν την επαναλειτουργία της γραμμής, στρέφεται κατά του δήμου Μεσολογγίου και κυρίως κατά της όλης κατάστασης έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Νομίζω ότι το σχόλιό σας μας αδικεί , ελπίζω μετά από αυτές τις εξηγήσει να καταλάβατε τις προθέσεις μας. Είναι αντιδεοντολογικό να σας ζητήσω να αποσύρετε το σχόλιό σας, σας ζητώ όμως να δημοσιεύσετε αυτή τη επιστολή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Προς τις ιστοσελίδες του Ευηνοχωρίου και τους Μποχωρίτες αναγνώστες τους

Για το AγρίνιοCulture.gr

Ο αρχισυντάκτης

Παπαδάκης Δημήτρης

 

Σχόλιο Διαχειριστή :

 

Σχετικά με το άρθρο σας περί παράνομων εργασιών στο χώρο της πλατείας Οδυσσέας Ελύτης μετά από έρευνα που κάναμε σας γνωρίζουμε ότι έχει συναφθεί χρησιδάνειο μεταξύ Ο.Σ.Ε. και κοινότητας Ευηνοχωρίου από το 1992 όπου παραχωρείται όλος ο χώρος και τα δύο κτίρια καθώς επίσης και ειδική άδεια επικάλυψης του χώρου των γραμμών από τον Ο.Σ.Ε. ήδη από το 2008. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και στην Τοπική Κοινότητα Ευηνοχωρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η πλατεία Οδυσσέας Ελύτης έγινε πιο όμορφη και όλοι μας, αλλά περισσότερο τα παιδιά όλων των συνοικισμών του Ευηνοχωρίου την χαίρονται και την απολαμβάνουν.

Μας μιλάτε ακόμη για την άλλη πλατεία “Νιαβή” και σαφώς αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχει αυτή η πλατεία στο συγκεκριμένο άρθρο.

Αν έχετε κάτι με τον Δήμο Μεσολογγίου υπάρχουν τόσα άλλα μελανά σημεία όπως τα τονίζετε εσείς που θα μπορούσατε να γράφετε για μέρες και όχι για 100 μέτρα πλάκες στο χωριό μας που στο κάτω – κάτω από ότι βλέπετε στην φωτογραφία που δημοσιεύσατε στο σημείο που είναι οι ράγες έγινε ξεχωριστό μικρό κομμάτι από πλάκες και σοβά για να απομακτρυνθούν όταν και όποτε χρειασθεί.

Γι΄αυτό και θεωρούμε το άρθρο σας περίεργο και αφήστε το χωριό μας ήσυχο .

Όσον αφορά τα περί σιδηροδρομικής γραμμής η θέση μας είναι ξεκάθαρη και σταθερή όπως αυτή εκφράστηκε στο προηγούμενο σχόλιό μας (Πατήστε ΕΔΩ).

Με εκτίμηση

Γεώργιος Κοντός

P7110083 P7270140 aristeia-xoroi1 IMG 6651

   
© evinochori-kalidona.gr