Νίκος Ψεύτης
Διονύσης Φούντας
Κάτια Παντελή-Ντούνη
Ρούλα Καμπά
Μαραγκούλας Β,
Νίκος Καραπάνος
Κατσίνα Δ.
Κολοζάκης Π.

Ιστορικός περίπατος του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

peripatoi 2019 08Την Τετάρτη 20/2 το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αγρίνιο, στο μνημείο των 120 εκτελεσθέντων Ελλήνων από τους Γερμανούς. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων «Θηριωδίες των Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «Μαρτυρικοί τόποι – Ολοκαυτώματα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του ΠΕΑΕΑ και Δ.Σ.Ε. Αγρινίου, η κα Σπυρέλη Χρυσούλα, φιλόλογος και η κ. Ειρήνη Τριανταφύλλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αρχικά συγκεντρωθήκαμε με ευλάβεια και σεβασμό στην μικρή πλατεία, όπου είναι στημένο το μνημείο προς τιμήν των εκτελεσθέντων (η αλήθεια είναι ότι απογοητευτήκαμε, περιμέναμε ένα μνημείο πιο επιβλητικό, αντάξιο της θυσίας των συμπατριωτών μας… πουθενά μια επιγραφή, πουθενά μια επιτύμβια στήλη…).

Ο κ. Αλεξάκης Θανάσης με γλαφυρότητα μας διηγήθηκε τα γεγονότα της 14ης Απριλίου 1944, τον απαγχονισμό των 3 πατριωτών και την εκτέλεση των 117 στη συνέχεια από τους Ναζί κατακτητές. Η κα Σπυρέλη απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στην μοναδική γυναίκα που εκτελέστηκε την Μ. Παρασκευή του ’44, το οποίο περιέχεται στη νέα ποιητική συλλογή «Οι στίχοι της ανήλιαγης». Η κα Ειρήνη Τριανταφύλλου ανέγνωσε απόσπασμα από το βιβλίο της «Κατίνα Χαντζάρα». Δυο μαθητές του σχολείου μας απήγγειλαν το ποίημα του Γ. Ρίτσου «ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ».

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στις γειτονιές του Αγρινίου, σε έναν αξέχαστο «ιστορικό περίπατο».Είδαμε τον τόπο των φυλακών επί Κατοχής, το κτίριο διαλογής κρατουμένων, το κτίριο των ταγματασφαλιτών (Ελλήνων, συνεργατών των Γερμανών), το κτίριο όπου στεγαζόταν τα γραφεία των Es-Es, το χώρο όπου υπήρχε το σπίτι της ηρωίδας Μαρίας Δημάδη, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί.

Καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία, στο χώρο όπου οι Γερμανοί σε συνεργασία με τους Γερμανοτσολιάδες απαγχόνισαν 3 πατριώτες φορώντας τους άσπρες σακούλες και αφήνοντας τα άψυχα κορμιά τους κρεμασμένα από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ως το μεσημέρι της Μ. Σαββάτου.

Τι αποκόμισαν οι μαθητές μας από την επίσκεψη αυτή; Ο πόλεμος μόνο δεινά προξενεί στους ανθρώπους. Ο Ναζισμός, ο φασισμός, ο φανατισμός, ο ρατσισμός αιματοκύλισαν τον κόσμο και προκάλεσαν βαθιές πληγές και ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της ανθρωπότητας. Μόνο η ειρήνη, η ανεκτικότητα, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αρμονική συνύπαρξη, η αλληλεγγύη θα φέρουν την αληθινή ευτυχία, την προκοπή και την ευημερία στον κόσμο μας.

Πηνελόπη Σύρρου

                                                                         Φιλόλογος

peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00 peripatoi 2019 00>>

Μιχάλης Κωσταντακόπουλος
Λιλή Κοκόρη
Κουτσιούμπας Ν.

Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

Καθημερινά Νέα

Μούρκος apartments Κρυονέρι

Ταβέρνα ΜΙΜΟΖΑ Κρυονέρι