ag ioanis 2016 01Ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα“ εξέδωσε ανακοίνωση για το έθιμο του Αη Γιάννη γιατί εκτίμησε ότι μια σειρά αναρτήσεων και σχολίων πολλών μηνών που προέρχονται από τον λαογραφικό

σύλλογο “Άγιος Ιωάννης” και την ιστοσελίδα evinochori.gr συστηματικά υποβαθμίζουν την προσφορά του.

Με συγκεκριμένα στοιχεία και αρχειακό φωτογραφικό υλικό αναδείξαμε ότι η συνεχής προσπάθεια να εμφανίζεται ως ο μόνος και “αναλλοίωτος” εκφραστής της παράδοσης του χωριού μας ο λαογραφικός σύλλογος “Άγιος Ιωάννης” δεν στέκει και είναι παραπλανητική τόσο για το χειμωνιάτικο Αη Γιάννη όσο για την συμμετοχή των γυναικών στο παραδοσιακό πανηγύρι μας (23 – 24 Ιουνίου).

Για λόγους δεοντολογίας στην ανακοίνωση μας δημοσιεύσαμε με την αντίστοιχη ανακοίνωση του συλλόγου “Άγιος Ιωάννης” (Χειμωνιάτικος Αη – Γιάννης) βάσει της οποίας τοποθετηθήκαμε ώστε να έχετε μια πλήρη ενημέρωση των θέσεων και τον γραφομένων για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας αφού εσείς είστε οι κριτές είτε θετικά είτε αρνητικά.

Επιγραμματικά λοιπόν για τον χειμωνιάτικο Αη Γιάννη αποδείχθηκε ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟ 2008 όπως παραπλανητικά και εσκεμμένα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί αλλά και οι δύο σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στο έθιμο αυτό.

Όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών στο παραδοσιακό πανηγύρι μας (23 & 24 Ιουνίου) ξεκαθαρίσαμε για ποιους λόγους δεχόμαστε ισότιμα την συμμετοχή τους (με φωτογραφικό υλικό 20 τουλάχιστον ετών) και απομένει στον καθένα από εσάς να το αξιολογήσετε.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι και οι ΔΥΟ σύλλογοι έντυσαν γυναίκες στις παρέες τους και γι΄αυτό χρησιμοποιήσαμε τον όρο (όψιμοι υποστηρικτές)αφού δεν γίνεται να κατηγορείς κάποιον για κάτι που έχεις κάνει και εσύ ο ίδιος.

Επίσης σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης μας δεν διεκδικήσαμε “πρωτιά” αλλά αναγνώριση της συμμετοχής και προσφοράς μας που αποδείχθηκε περίτρανα ότι υπάρχει.

Κλείσαμε την ανακοίνωση με την προτροπή να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, πιο καθαρή σκέψη, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να πορευτούμε με κατανόηση και σεβασμό ο ένας σύλλογος για τον άλλον ώστε και φέτος το Ευηνοχώρι μας να γίνει ιδιαίτερο σημείο πολιτιστικής αναφοράς.

Σημείωση : στην ανακοίνωσή μας αναφέρουμε ότι τα δημοσιεύματα προέρχονται από τον λαογραφικό σύλλογο “Άγιος Ιωάννης” και την ιστοσελίδα evinochori.gr της οποίας ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής κατά σύμπτωση είναι και πρόεδρος του συλλόγου δηλαδή το ίδιο πρόσωπο.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν απλά ελληνικά να επαναλάβουμε ότι η λέξη “σύμπτωση” αναφέρεται ως ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ και όχι ως εκλογική διαδικασία, γιατί υπήρξαν προηγούμενες χρονιές που ο πρόεδρος του συλλόγου και ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ήταν διαφορετικά πρόσωπα και το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον αν ο νυν πρόεδρος θελήσει να αποχωρήσει, να παραιτηθεί κλπ.

Ως εδώ λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει υγιής νους που έχει να προσθέσει η να αφαιρέσει οτιδήποτε και εμείς αυτό θέλαμε δηλαδή η εικόνα να είναι ξεκάθαρη.

Με ξεκαθαρισμένη την όλη εικόνα λοιπόν και την προτροπή μας για να χαμηλώσουν οι τόνοι είχαμε την ελπίδα πως ότι ειπώθηκε ήταν αρκετό.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ πέσαμε έξω αφού έχει εκδοθεί νέα ανακοίνωση του συλλόγου “Άγιος Ιωάννης” που κοινoποιήθηκε μάλιστα στο siteτης εφημερίδας ΑΙΧΜΗ !!! και στην συνέχεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα evinochori.gr της οποία ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής είναι κατά σύμπτωση χρονική και πρόεδρος του συλλόγου (για να μην παρεξηγηθεί το νόημα της πρότασης το υπογραμμίζουμε).

ΔΥΣΤΥΧΩΣ και σε αυτή την επιστολή συνεχίζεται η προσπάθεια υποτίμησης του συλλόγου “Αρχαία Καλυδώνα” με αναδιπλώσεις προσθαφαιρέσεις λέξεων, άρνηση συγνώμης, επιλεκτικές κατηγορίες κλπ. με σταθερό σκοπό όμως να περαστεί το μήνυμα του καλού (Άγιος Ιωάννης) και του κακού συλλόγου (Η Αρχαία Καλυδώνα).

Και επειδή προφανώς τα επιχειρήματα δεν φθάνουν “έντεχνα” η συζήτηση “απλώνεται” και περιλαμβάνει πλέον υπογραφές, επαίνους για το έργο μας, ονόματα προέδρων, απονομές πλακετών, μαθήματα συνεργασίας σε όλες τις εκδηλώσεις , γκλίτσες, τσοπάνηδες, κατσίκες, (παλαιότερα κολοβές αλεπούδες), και επίσης προσωπικοί χαρακτηρισμοί στον πρόεδρο του συλλόγου “Η Αρχαία Καλυδώνα” όπως άσχετος, ανιστόρητος, καθοδηγητής, αγέννητος, συμφεροντολόγος, λανσαριστής μόδας.  

ΔΥΣΤΥΧΩΣ βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές ….. ΚΡΙΜΑ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ αντιμετωπίζουμε μια αντιδεοντολογική συμπεριφορά αφού για άλλη μια φορά η ανακοίνωσή μας είναι “εξαφανισμένη” μη δίνοντας το δικαίωμα στον αναγνώστη να διασταυρώνει απόψεις για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Ο σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα” για λόγους δεοντολογίας παραθέτει αυτή την επιστολή αυτούσια και στην συνέχεια θα τοποθετηθεί στα όσα περιλαμβάνει. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αναδίπλωση : Χρειάστηκαν λίγες μόνο φωτογραφίες της παρέας αρματωμένων του συλλόγου “Άγιος Ιωάννης” για να παραδεχτείτε ότι ήταν ΛΑΘΟΣ ενώ μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία αναφορά από μέρους σας για την συμμετοχή γυναικών…..

Προσθαφαιρέσεις : Στην προηγούμενη ανακοίνωσής σας αναφέρετε ότι ο σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα”   ντύνει και γυναίκες τα 2 – 3 τελευταία χρόνια.

Μετά την εμφάνιση φωτογραφιών τις τελευταίας εικοσαετίας αλλάζετε τον όρο και γράφετε τα τελευταία χρόνια.

Επί των αναγραφομένων όπως(έπαινοι, απονομές, πλακετών, ονόματα προέδρων, συνεργασιών σε ΟΛΕΣ τις εκδηλώσεις και υπογραφών), αποστέλλουμε ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο του συλλόγου “Άγιος Ιωάννης” να μας επισκεφθεί στα γραφεία μας για να διαφωτιστεί πλήρως.

Στην συνάντηση αυτή ΑΝ και ΟΤΑΝ γίνει θα καλέσουμε επίσης και τους δυο προέδρους που επικαλείστε (Ψεύτης Νικόλαος και Μαστραπά Δέσποινα). Η γνώμη τους επειδή τους έχετε σε εκτίμηση όπως λέτε ΙΣΩΣ σας βοηθήσει να αποκτήσετε ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ….. παρεμπιπτόντως η βράβευση της κ. Μαστραπά δεν έγινε για την συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων όπως λέτε αλλά για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας αφού είναι πανθομολογούμενη η βοήθειά της στους συλλόγους του χωριού μας σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι η κ. Μαστραπά έχει διατελέσει ταμίας, αντιπρόεδρος, πρόεδρος, για πολλά χρόνια στον σύλλογο μας και ήταν παρούσα στις διαδικασίες εκλογής του νέου Δ.Σ όπου και κατέχει θέση μέλους στην νέα διοίκηση.

Και μια και το έφερε η συζήτηση να σας ενημερώσουμε ότι από τις πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στο πανηγύρι του Αη Γιάννη ήδη από την δεκαετία του 1990 ήταν η κόρη της.

Να υποθέσουμε ότι την κατηγορήσατε ως “νεωτερίστρια” που αλλοίωσε το έθιμο και μετά την τιμήσατε για την προσφορά της ….. ΚΡΙΜΑ.

Άρνηση συγνώμης : όπως αποδείχθηκε παραπλανητικά επιχειρήσατε να περάσετε το έθιμο του χειμωνιάτικου Αη Γιάννη ως αναβίωση από τον σύλλογό σας.

Μετά τις αποδείξεις ότι δεν έγινε καμία αναβίωση το 2008 τίμιο και “αντρίκιο” θα ήταν να αναγνωρίσετε με μια απλή συγνώμη ένα ακόμη ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ.

Αλλά αυτά είναι “ψιλά γράμματα” γιατί έχετε άλλες προτεραιότητες,

Επιλεκτικές κατηγορίες : Κατηγορείτε την σημερινή διοίκηση του συλλόγου μας ότι ντύνει γυναίκες στο πανηγύρι και προσπαθεί να το περάσει ως κατόρθωμα μόδας και συνέχεια του εθίμου αλλοιώνοντας το.

Προφανώς οι ίδιες κατηγορίες ισχύουν και για τους πρώην προέδρους μας Μαστροκώστα Κων/νο, Πολονύφη Σπύρο,Ψεύτη Χρήστο και Μαστραπά Δέσποινα που στην θητεία τους ο σύλλογός μας έντυνε γυναίκες . Προφανώς ισχύουν και για τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου μας και νυν πρόεδρο της κοινότητας κ. Ψεύτη Νικόλαο που επίσης στην θητεία του ντύνονταν γυναίκες και επίσης ούτε αυτός έχει ντυθεί αρματωμένος. ΚΡΙΜΑ .

Η αναφορά στα ονόματα των πρώην προέδρων μας έγινε για να αναδείξουμε την εκτίμηση που έχει ο σύλλογος "Άγιος Ιωάννης" στα πρόσωπά τους...

Μήπως το πρόβλημά σας είναι άλλο και βρήκατε τις γυναίκες ;

Επί προσωπικών χαρακτηρισμών στον πρόεδρο του συλλόγου “Η Αρχαία Καλυδώνα” όπως (άσχετος, ανιστόρητος, καθοδηγητής, αγέννητος, συμφεροντολόγος, λανσαριστής μόδας νεωτεριστής), ο κ. Ζαρκάδας Σπύρος σας ευχαριστεί πάρα πολύ για τα “παράσημα” αλλά ΑΔΥΝΑΤΕΙ να κατέβει τόσο χαμηλά για να γίνει συζητητής τέτοιου επιπέδου.

Στην ζωή μας όσο και αν προσπαθούμε να εμφανιστούμε ευγενικοί, να χαμογελάμε πλατιά, να χτυπάμε τους άλλους φιλικά στην πλάτη κλπ. έρχεται η στιγμή που η ίδια η φύση μας ως άνθρωποι μας αναγκάζει να αναδείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό με ότι αυτό συνεπάγεται….

Υ.Γ : Για το ζωικό βασίλειο !!! και τα συναφή όπως κατσίκα, τσοπάνης, γκλίτσα, κολοβή αλεπού η απάντησή μας είναι το αρχαίο ρητό “όμοιος ομοίω αεί πελάζει” .  

Κλείνοντας να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό που προέχει είναι το ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ μας να είναι και φέτος ιδιαίτερο σημείο πολιτιστικής αναφοράς, να στηρίξουμε τα νέα παιδιά του χωριού μας που ζουν και συμμετέχουν στο πανηγύρι μας για να γίνουν άξιοι συνεχιστές,   και να αφήσουμε τον κόσμο να μας κρίνει.

Επίσης να σας επισημάνουμε ότι έχετε ήδη ξεπεράσει τα όρια ανοχής και αντοχής μας..

Για το διοικητικό συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ζαρκάδας Σπύρος                                Μαραγκούλας Βασίλειος

   

Ροή Ειδήσεων  

   

Αυτή τη στιγμή...  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Καθημερινά Νέα  

   
© evinochori-kalidona.gr