ag ioanis 2016 01Με αφορμή ανακοινώσεις και σχόλια που αφορούν το πανηγύρι του Αη Γιάννη ο σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα” καταθέτει την δική του άποψη και θέση ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο που θα διέπεται από κατανόηση και σεβασμό.

 Οι ανακοινώσεις και τα σχόλια προέρχονται από τον λαογραφικό σύλλογο “Ο Άγιος Ιωάννης” και από τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή της ιστοσελίδας evinochori.gr που κατά σύμπτωση είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού.

Ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα” και η παρέα αρματωμένων “Ο Έλατος” απείχαν από οποιοδήποτε σχόλιο , παρ΄ολο που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν για το θέμα, πιστεύοντας ότι σημαντικό είναι η διάσωση και διάδοση του εθίμου και όχι η αυτοπροβολή.

Δυστυχώς αυτή η στάση μας θεωρήθηκε αδυναμία με αποτέλεσμα να επιχειρείται πλέον μέσα από σχόλια και τις ανακοινώσεις μια συστηματική υποτίμηση και απαξίωση της προσφοράς μας ενώ αντίθετα να παρουσιάζεται ως ο μόνος και “αναλλοίωτος” εκφραστής της παράδοσης του τόπου μας ο λαογραφικός σύλλογος “Ο Άγιος Ιωάννης”.

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του λαογραφικού συλλόγου με τίτλο ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες λεπτομέρειες .

Ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Αρχαία Καλυδώνα” και η παρέα αρματωμένων “Ο Έλατος” δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εκφράζεται απαξιωτικά και υποτιμητικά για την προσφορά τους. Μεγάλος κριτής είναι ο απλός κόσμος και εμείς των ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή του.

Οι απαντήσεις που ακολουθούν δεν στηρίζονται σε αυθαίρετες ερμηνείες αλλά βασίζονται σε όσα γράφει η ανακοίνωση που διαβάσαμε.

Χειμωνιάτικος Αη Γιάννης

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το έθιμο αναβίωσε έπειτα από έρευνα ετών ο σύλλογος “Άγιος Ιωάννης” πριν οκτώ χρόνια δηλαδή το 2008.

Αντί απαντήσεως δείτε φωτογραφικό υλικό – ντουκουμέντο από διοργανώσεις Χειμωνιάτικου Αη Γιάννη από τον σύλλογο “Αρχαία Καλυδώνα” και την παρέα αρματωμένων “Ο Έλατος”, τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007 δηλαδή πριν την αναβίωση με νταούλι και ζουρνά και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

xeim ah giannis 2016 00 xeim ah giannis 2016 01 xeim ah giannis 2016 02 xeim ah giannis 2016 03

xeim ah giannis 2016 04 xeim ah giannis 2016 07 xeim ah giannis 2016 05 xeim ah giannis 2016 06

Συμμετοχή Γυναικών στο Πανηγύρι

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι άλλος σύλλογος τα 2 – 3 τελευταία χρόνια ντύνει και γυναίκες αλλοιώνοντας το έθιμο.

Αντί απαντήσεως δείτε ένα μέρος φωτογραφικού αρχειακού υλικού των τελευταίων 20 χρόνων όπου στην παρέα αρματωμένων “Ο Έλατος” συμμετέχουν γυναίκες.

arx kalidona 2016 00 arx kalidona 2016 01 arx kalidona 2016 03 arx kalidona 2016 02

arx kalidona 2016 05 arx kalidona 2016 06 arx kalidona 2016 07 arx kalidona 2016 04

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη δηλαδή οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα με τους άντρες ως ελάχιστη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς τους στην διατήρηση, διάσωση και διάδοση της λαϊκής παράδοσης των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας.

Το πανηγύρι του Αη Γιάννη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την επανάσταση του ’21 και φυσικά με την πολιορκία και την έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων όπου οι γυναίκες επιτέλεσαν ένα δύσκολο και πολλαπλό ρόλο. Ήταν πολεμίστριες, σύζυγοι, σύντροφοι, νοσοκόμες, νοικοκυρές και μάνες θυσιάζοντας τις ζωές τους για τον αγώνα στην Ελευθερία. Για αυτή τους την προσφορά η θέση που τους αρμόζει είναι ισότιμη με αυτή των αντρών.

Όσον αφορά τον λαογραφικό σύλλογο “Ο Άγιος Ιωάννης” δικαίωμά του είναι να θεωρεί το πανηγύρι του Αη Γιάννη “αντρίκειο” και προνόμιο μόνο των αντρών.

Δυστυχώς όμως το παρελθόν δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτόν, Ας δούμε μερικές φωτογραφίες παλαιότερων χρόνων που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του χωριού μας, όπου βλέπουμε στην παρέα των αρματωμένων του συλλόγου ο “Άγιος Ιωάννης” και γυναίκες ντυμένες και βέβαια η δικαιολογία “μικρά κορίτσια είναι” δεν πείθει κανέναν γιατί αυτό που έχει αξία είναι αν ακολουθείς (όπως λές) πιστά, γνήσια και αναλλοίωτα το έθιμο η όχι.

ag ioanis 2016 01 ag ioanis 2016 02 ag ioanis 2016 03 ag ioanis 2016 00

Και αν ακολουθήσουμε τον ισχυρισμό του συλλόγου “Άγιος Ιωάννης” ότι είναι ο μόνος που ακολουθεί πιστά τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας για το πανηγύρι του Αη Γιάννη δυσκολευόμαστε πολύ να πιστέψουμε ότι αυτές οι παρακαταθήκες έλεγαν να επιτρέπουμε στα κορίτσια να συμμετέχουν ενεργά αλλά όταν γίνονται έφηβες και γυναίκες να τους απαγορεύουμε.

Η παράδοση είναι κύριο συστατικό για την κοινωνία και στον αγώνα για την διάσωση και διάδοση στις επόμενες γενιές δεν περισσεύει κανένας άντρας, καμιά γυναίκα, κανένας πολιτιστικός σύλλογος .

Ας εργαστούμε λοιπόν γι΄αυτό τον σκοπό βάζοντας ο καθένας το δικό του “λιθαράκι” με σεβασμό και κατανόηση.…

Για το Δ.Σ

                 Ο πρόεδρος                                                                                                     Ο Γ. Γραμματέας

            Ζαρκάδας Σπύρος                                                                                            Μαραγκούλας Βασίλειος

   

Ροή Ειδήσεων  

   

Αυτή τη στιγμή...  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Καθημερινά Νέα  

   
© evinochori-kalidona.gr