nosokomeio DM1 2016 07Με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων ολοκληρώθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, το παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για τα Νοσοκομεία

Μεσολογγίου καιΑγρινίου καθώς και τις δομές υγείας στο νομό.

Στην κινητοποίηση, την υποστήριξή τους στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πολιτών, των φορέων και των εργαζομένων του νομού για την Υγεία, απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Ι. Ράπτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξηρομέρου Ι. Τριανταφυλλάκης, ο εκπρόσωπος της Παναιτωλοακαρνανικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κινητοποίησης Κεφαλοβρύσου και ο ιατρός του νοσοκομείου Μεσολογγίου και μέλλος Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Αιτωλ/νίας Ν. Μαρκαντώνης. Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Μεσολογγίου Δημ. Τουμαρά και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου ανέφερε ότι «Συμμετέχουμε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για το νομό μας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσια υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το δικαίωμα αυτό, που οι πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου και των όμορων δήμων Ναυπακτίας και Ξηρομέρου άρχισαν να στερούνται αισθητά, από τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, όταν τα «σχέδια επί χάρτου» προέβλεπαν συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπουργού, το μέτρο αυτό θ’ αποτελούσε «ευκαιρία να συγκρατηθούν οι δομές του δημοσίου συστήματος υγείας ως έχουν».

Αντί αυτού, το επικίνδυνο «πείραμα» στο χώρο της Υγείας, οδ ήγησε σε σταδιακή αποδυνάμωση των νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίες σήμερα απειλούνται ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας. Επιπλέον, όχι μόνο το κόστος δεν μειώθηκε, αλλά προκλήθηκε μια χαοτική κατάσταση η οποία κοστίζει πολύ περισσότερο από πλευράς δαπανών στο ελληνικό δημόσιο.

Τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας αλλά και της αστοχίας του μέτρου των συγχωνεύσεων. Αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών, ειδικά δε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου διανύουμε»

Ο Νίκος Καραπάνος συνεχίζοντας τόνισε ότι «…Το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ένα άλλοτε καύχημα για την πόλη και το Δήμο μας που εξυπηρετούσε σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες πολιτών, σήμερα βρίσκεται -πλήρως απαξιωμένο -στα όρια της λειτουργίας του. Οι υποσχέσεις δε που κατά καιρούς δόθηκαν ήταν πολλές. Η πραγματικότητα τις διαψεύδει στο σύνολό τους. Με τις κλειστές κλινικές, με τις διοικητικές παλινωδίες, με την συνεχιζόμενη αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών ακόμη και σε αναλώσιμα είδη. Εάν σήμερα λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθημερινή υπέρβαση των ιατρών του, των νοσηλευτών και των εργαζομένων».

Καταλήγοντας δε στην ομιλία του, επεσήμανε ότι «Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου επιβάλλεται να λειτουργήσει ως   νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση. Το επιβάλλουν οι συνθήκες, το επιβάλλει η ίδια η αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι – δήμος, φορείς, σύλλογοι και πολίτες».

nosokomeio DM1 2016 05 nosokomeio DM1 2016 00 nosokomeio DM1 2016 01 nosokomeio DM1 2016 02 nosokomeio DM1 2016 03 nosokomeio DM1 2016 04 nosokomeio DM1 2016 06 nosokomeio DM1 2016 08 nosokomeio DM1 2016 09 nosokomeio DM1 2016 07 nosokomeio DM1 2016 10 nosokomeio DM1 2016 11

 


 

 

nosokomeio koin 2016 00Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για τα Νοσοκομεία Αγρινίου - Μεσολογγίου και τις δομές υγείας

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το σύνολο των φορέων, των σωματείων, των συλλόγων και των συνελεύσεων, που υπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση – πρόσκληση θεωρούν την υγεία θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και την δημόσια και δωρεάν παροχή του από την ελληνική πολιτεία αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, για την υπεράσπιση του οποίου καλούν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο στις 11:00 το πρωί (πλατεία Δημοκρατίας) και στο Μεσολόγγι στις 1:00 το μεσημέρι (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη).

Δηλώνουμε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ότι:

Και με τον σημερινό μας αγώνα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την δωρεάν πρόσβαση σε ένα απόλυτα επαρκές, λειτουργικό και εύρυθμο δημόσιο σύστημα υγείας, για κάθε άνθρωπο που ζει στην περιοχή και την χώρα, ανεξάρτητα και πέρα από οποιοδήποτε πολιτικό, διοικητικό, θρησκευτικό, νομικό, κοινωνικό ή οικονομικό καθεστώς που τον προσδιορίζει ή τον χαρακτηρίζει.

Η πλημμελής παροχή του από την πολιτεία, είτε εκούσια, είτε ακούσια, συνιστά για όλους μας οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και τις δομές που είναι διασυνδεδεμένες με αυτά επισημαίνουμε ότι:

Τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τις νοσηλευτικές δομές της Αιτ/νίας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στο ασφαλιστικό καθως και των συνθηκών εργασίας , γεγονός το οποίο έχει αποδυναμώσει και υποβαθμίσει σημαντικά το σύστημα.

Ο οργανισμός, που στελέχωνε το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου και εξυπηρετούσε εκατόν είκοσι (120) κρεβάτια, μεταφέρθηκε, ως είχε, στο νέο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας υλικοτεχνικής υποδομής, της οποίας το δυναμικό είναι διακόσια εξήντα (260) κρεβάτια.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνεχόμενη λειτουργία ορισμένων κλινικών, όπως αυτή της καρδιολογικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού.

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αντίστοιχα έχει κλείσει η Παιδιατρική κλινική, η Καρδιολογική λειτουργεί μόνο 10 μέρες το μηνά, η μονάδα Τεχνητού Νεφρού από καθημερινή λειτουργία πήγε στις 3 μέρες την εβδομάδα. Η Παθολογική κλινική λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας αφήνοντας περίπου 8 κενές μέρες από ενεργή εφημερία .Το Αναισθησιολογικό καλύπτει 15 μέρες με ενεργή εφημερία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια(π.χ. μικροβιολογικό –φαρμακείο χωρίς πλήρη κάλυψη το μήνα).Η Ορθοπεδική παρόλο το έργο της δεν έχει μπει ποτέ στους οργανισμούς παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις που ζητηθήκαν.

Για να καλυφτούν οι εφημερίες και στα δυο Νοσοκομεία μετακινούνται εργαζόμενοι από το ΠΕΔΥ μετακυλώντας τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας.

Να σημειωθεί ότι εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία πέντε χρόνια το σύστημα χωρίς να αναπληρωθούν.

Οι μνημονιακές πολιτικές που μέχρι και σήμερα εφαρμόζονται στη χώρα έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμό από την δημόσια υγεία πολλούς από τους συνανθρώπους μας λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών ή λόγω της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και τη χώρα.

Και απαιτούμε:

1.Διοικητική αυτονομία –Aποσύνδεση με απρόσκοπτη και πλήρη κάλυψη της λειτουργίας σε καθημερινή βάση του συνόλου των κλινικών και των λοιπών τμημάτων και των δύο Νοσοκομείων (Αγρινίου και Μεσολογγίου), που περιλαμβάνει το οργανόγραμμά τους, καθώς και του συνόλου των δομών υγείας της Αιτ/νίας.

2.Προσλήψεις του απαραίτητου Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ.), έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών της περιοχής.

3.Ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων στις υπηρεσίες Υγείας του νομού, χωρίς καμία εξαίρεση και με πλήρη κάλυψη των αναγκών τους χωρίς το φόβο της εφορίας και των όποιων συνεπειών προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις του νόμου επ΄ αυτού.

4.Αύξηση των προϋπολογισμών στο σημείο που να καλύπτεται η πλήρης λειτουργία των Δομών Υγείας του Νομού.

5.Να εκδοθούν άμεσα νέοι οργανισμοί, οι οποίοι να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του νοσοκομείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.

6.Να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις των γιατρών που έχουν αποχωρήσει

7.Μέχρι να ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία (αίτημα 6ο) να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες εκείνες που αντιμετωπίζουν κατεπείγον πρόβλημα με 3ετη θητεία.

8.Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με το ανάλογο προσωπικό προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

9.Να δημιουργηθεί ασφαλής κυκλικός κόμβος στην Εθνική οδό Αγρινίου – Αντιρρίου στο ύψος του νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται με ασφάλεια οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου γιατί έχουμε θρηνήσει ζωές.

10.Να αξιοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου, ο χώρος και οι κτιριακές υποδομές των παλιών νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου , γιατί θεωρούμε αδιανόητο να αφήνετε η δημόσια περιουσία να καταστρέφεται εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες στις οποίες αυτή ανήκει.

Οι φορείς, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι συνελεύσεις

Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας | Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας | Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου| Δήμος Αγρινίου | Δήμος Αμφιλοχίας | Δήμος Θέρμου |Δήμος Ναυπάκτου |Δήμος Ξηρομέρου| Επιμελητήριο Αιτ/νίας | ΤΕΕ τμ. Αιτ/νίας | Εργατικό Κέντρο Αγρινίου | Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου| Νομ. Τμήμα ΑΔΕΔΥ | Ομ. Επαγγ/βιοτεχνών Αιτ/νίας | Αγροτικός Σύλλογος “Η ΕΝΩΣΗ” | Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου |Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου | Α’ΕΛΜΕ Αιτ/νίας | Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας | Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου |Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου |Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου |Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου | Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτ/νίας | Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Αιτωλίας| Σωματείο Εστίασης Αγρινίου | Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσολογγίου |Φαρμακευτικός Σύλλογος Αγρινίου | Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου | Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου και Θέρμου |Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιοχής Μεσολογγίου | Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου |Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου| πολιτιστικοί και αθλητικοί Σύλλογοι | οργανώσεις και συνελεύσεις.

   

Ροή Ειδήσεων  

   

Αυτή τη στιγμή...  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος

   

Καθημερινά Νέα  

   
© evinochori-kalidona.gr